sluiten
Home Actueel
Het verduurzamen van je woning en een hypotheek
Blog

Het verduurzamen van je woning en een hypotheek

Nederland is in de ban van duurzaamheid. Zo blijkt dat we vorig jaar een recordbedrag aan duurzaam eten hebben uitgegeven, en denken we meer na over energiebesparende voorzieningen in huis. Ook ik doe mee. Een betere wereld begint tenslotte bij jezelf. Zo dacht ook een klant, die we onlangs online advies gaven over zijn hypotheek. Hij kocht een woning voor €200.000 euro, wilde verbouwen, en daarnaast energiebesparende maatregelen aanbrengen. De marktwaarde van de woning na de verbouwing werd getaxeerd op €210.000 euro, maar door de energiebesparende voorzieningen kon meneer toch €214.000 euro lenen. Hoe dit in zijn werk gaat? Ik leg het je uit.

Laatst gewijzigd

vrijdag 8 juni 2018

Energiebesparende maatregelen

De belangrijkste vraag bij het verduurzamen van een huis is om te weten welke maatregelen worden geschaald onder energiebesparend. Wil jij je nieuwbouwwoning nog energiezuiniger maken? Of wil je het huis waar je een oogje op hebt opknappen door middel van energiebesparende maatregelen? Dan kun je deze erkende voorzieningen overwegen:

  1. Een HR-ketel

  2. Isolatie (gevel, dak, leiding, vloer)

  3. HR++ beglazing

  4. Energiezuinige kozijnen en deuren

  5. Energiezuinige ventilatie

  6. Zonnepanelen

  7. Zonneboiler

  8. Warmtepomp

Meer lenen?

Een hypotheek en duurzame maatregelen gaan goed samen. Bovengenoemde voorzieningen kun je (voor een gedeelte) meefinancieren. Normaal gesproken mag je 100% van de woningwaarde lenen, maar indien je kiest voor duurzame aanpassingen, kan dit oplopen tot maximaal 106% van de woningwaarde. Dit geldt zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw, en voor een hypotheek met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Ook het kopen van een duurzame woning is gunstig voor je maximale hypotheek. Omdat de energierekening minder hoog is, kun je meer lenen op basis van je inkomen. Zo kan een hogere hypotheek, met eenzelfde inkomen, toch verantwoord en daardoor mogelijk zijn.

NulopdeMeter-woning

Een NulopdeMeter-woning is een huis wat evenveel energie opwekt als dat het nodig heeft om het huis en huishouden draaiende te houden. Dit soort woningen noemen we energieneutraal. Huizenkopers van NulopdeMeter-woningen mogen €25.000 meer lenen om energiebesparende voorzieningen aan te brengen. Hypotheekverstrekkers controleren of dit hypotheekbedrag ook daadwerkelijk is uitgegeven aan verduurzaming.

Wil jij ook een duurzame woonomgeving creëren? Onze adviseurs helpen je graag.

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel