sluiten
Home Actueel
Blog: je maximale hypotheek berekenen? Deze factoren worden meegenomen in de berekening
Blog

Blog: je maximale hypotheek berekenen? Deze factoren worden meegenomen in de berekening

Als starter weten hoeveel je ongeveer kunt lenen voordat je op huizenjacht gaat? Of ben je een doorstromer met verhuisplannen en ben je benieuwd wat je huidige inkomen doet met je leencapaciteit? In welke categorie je ook valt: dankzij onze rekentool weet jij in een handomdraai hoe het zit met jouw maximale hypotheek. 

Laatst gewijzigd

vrijdag 24 februari 2023

Hypotheek berekenen: dit willen we van je weten

Het is de bedoeling dat een hypotheek jaren meegaat, en ook door de jaren heen perfect aansluit op jouw financiële situatie en wensen. Om dat voor elkaar te krijgen is inzicht in je financiën onderdeel van de hypotheekprocedure. De rekentool vraagt je daarom informatie te delen. Deze factoren worden meegenomen in de berekening door de tool:

-       Jouw bruto jaarinkomen. Dit is je bruto maandinkomen plus eventueel vakantiegeld en/of een dertiende maand.

-       Je leeftijd. Vanaf 67 jaar wordt de maximale hypotheek op een andere manier berekend. Dit heeft te maken met het bereiken van de AOW-leeftijd. 

-       Of je alleen of samen een woning koopt. Als je samen een woning koopt, wordt het inkomen van de partner meegenomen.

-       Financiële zaken als studieschuld, leningen of alimentatie na scheiding. Verplichtingen zoals openstaande leningen hebben invloed op het te lenen bedrag. Deze zaken vragen namelijk maandelijks wat van je besteedbaar inkomen.

Rekentool geeft inschatting van maximale hypotheek

De rekentool geeft je een idee van wat je maximaal kunt lenen voor een woning. Dit is dus een inschatting, geen definitief antwoord. Met de wetenschap dat financiële situaties complexer kunnen zijn dan op het eerste oog zichtbaar is, de continu veranderende markt en wisselende voorwaarden van banken wordt een definitieve berekening altijd gedaan door een deskundig financieel adviseur. 

Een hypotheek is maatwerk. Een rekentool kan dus nooit rekening houden met alle vraagstukken en mogelijke scenario's. Zo hebben factoren als het soort dienstverband, de aankoopprijs van de woning, de toetsrente - die bestaat uit meer dan enkel het bruto jaarinkomen - en regelingen waar je mogelijk aanspraak op kunt maken invloed op jouw maximale hypotheek, maar worden deze niet automatisch meegenomen in de tool. Gelukkig hebben we voor die zaken de Hypotheek Visie adviseur!

Van rekentool naar hypotheekadviseur

Een idee krijgen van jouw maximale hypotheek? Bereken het met de rekentool. Een volledig advies krijgen inclusief maximale hypotheekberekening, voorwaarden en aanverwante financiële zaken? Onze hypotheekadviseurs halen alles uit de kast. Maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt. 

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel