sluiten
Home Actueel
Kan ik zonder spaargeld een huis kopen?
Blog

Kan ik zonder spaargeld een huis kopen?

Door overheidsmaatregelen is het nu lastiger een woning aan te kopen. Eén van de maatregelen is het afschaffen van de mogelijkheid om bijkomende kosten bij het kopen van een woning mee te financieren. Denk hierbij aan de overdrachtsbelasting, advieskosten en notariskosten. Kun je nog wel een huis kopen zonder spaargeld?

Laatst gewijzigd

zaterdag 2 juni 2018

De tijd dat je een woning kon kopen en daar een volledige hypotheek voor kon krijgen, inclusief alles wat erbij kwam kijken, ligt ruimschoots achter ons. De overheid heeft bepaald dat je nog maximaal 100% van de koopsom mag lenen. Dit betekent dat je al snel € 10.000 tot € 12.500 aan spaargeld moet hebben voor het kopen van een woning. Voor veel starters is het vaak geen oplossing om te wachten tot dat het bedrag bij elkaar is gespaard. Ze zijn dan genoodzaakt om een woning te huren en door een hoge huur kan het zijn dat sparen een moeilijk verhaal wordt. Gelukkig zijn er andere oplossingen.

Schenking

Jaarlijks mogen ouders hun kinderen ruim € 5.000 belastingvrij schenken. Besteed je het geld aan de aankoop van een woning, dan kan de schenkingsvrijstelling oplopen tot zelfs € 100.000. Mocht je inkomen niet hoog genoeg zijn voor de hypotheek, dan kan een hogere schenking de uitkomst zijn. Hierdoor is het benodigde hypotheekbedrag lager.

Lening

Je kunt de benodigde eigen middelen eventueel financieren met een lening. Dit is echter alleen mogelijk wanneer je inkomen het toelaat.

De maandlasten van de lening hebben namelijk invloed op het maandelijkse bedrag wat je maximaal kunt/mag besteden aan een hypotheek. De lening beperkt dus het bedrag wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen.

Taxatiewaarde

De woning moet altijd getaxeerd worden. De vastgestelde waarde is van belang voor het bepalen van de maximale hypotheek. In beginsel mag je 100% van de koopsom lenen. Dus mocht je een woning hebben gekocht van € 200.000 dan is de maximale hypotheek € 200.000. Stel dat de waarde van de woning wordt vastgesteld op €220.000 (de woning is dus meer waard dan waarvoor het is gekocht) dan zijn er geldverstrekkers die meer hypotheek willen verschaffen dan de koopsom. Dit kan betekenen dat je minder of geen eigen middelen hoeft in te brengen.

Zo zie je maar weer dat iedere situatie anders is en dat de maximale hypotheek van meerdere factoren afhankelijk is. Ben je van plan een woning aan te kopen. Laat je goed informeren door een van onze adviseurs.

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel