sluiten
Home Actueel
Het kopen van een huis moet makkelijker kunnen voor starters
Nieuws

Het kopen van een huis moet makkelijker kunnen voor starters

Uit het recent uitgebrachte rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat het kopen van een eigen woning voor starters nog steeds aantrekkelijk is. Het is nog steeds voordeliger dan huren. Maar voor starters is het de afgelopen jaren alleen maar moeilijker geworden om een huis te kunnen kopen. De belangrijkste reden hiervoor is de huidige strenge inkomensnorm.

Hypotheek Visie

vrijdag 23 april 2021

De woonkosten voor huiseigenaren van een koophuis zijn ondanks de sterke stijging van de huizenprijzen in 2015-2020 gedaald. Dit komt door de daling van de hypotheekrente van de afgelopen jaren. Het is jammer dat het kopen van een woning voor veel starters toch nog steeds heel moeilijk is.

Huidige inkomensnorm

Wie een woning wil kopen, kan nu ongeveer 4,5 keer het jaarinkomen aan hypotheek krijgen. Die regel is vastgesteld door de overheid om woningeigenaren te beschermen tegen restschulden en betalingsproblemen. Het belemmert nu echter veel starters in het kunnen kopen van een huis. De verhouding is zeker scheef ten opzichte van het aantal starters dat beschermt moet worden vanwege mogelijke betalingsproblemen.

Versoepelen inkomensnorm

Bij de berekening van een maximale hypotheek wordt namelijk geen rekening gehouden met het toekomstige inkomen van starters. Zij staan aan het begin van hun carrière en zien hun inkomen vaak snel stijgen. Met het inkomensperspectief moet rekening worden gehouden. Het onderzoeksbureau EIB stelt onder andere voor om de centrale norm af te schaffen en de banken vrijheid te bieden in het zelf kunnen bepalen van de inkomensnorm. Ook is het volgens hen een optie om een leeftijdsfactor eraan toe te voegen. Hoe jonger iemand is, hoe minder streng de norm zou moeten zijn.

Starter op de woningmarkt

Benieuwd naar jouw mogelijkheden om een eerste woning te kopen? Een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie brengt het graag voor je in kaart. Maak een vrijblijvende afspraak.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel