sluiten
Home Actueel
Nederland verbouwt!
Blog

Nederland verbouwt!

Nu we door de coronacrisis zoveel thuis zijn kijken we kritischer naar ons huis. Dat blijkt uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk). In oktober zijn er ruim 45.000 aanvragen voor een hypotheek ingediend. Daarvan was 12,5% bedoelt voor een verbouwing. Dit is een toename van 3% ten op zichten van vorig jaar.

Laatst gewijzigd

maandag 9 november 2020

Zo kwam er laatst een jong stel bij ons op gesprek met verbouwplannen. Ze werken beiden al een aantal maanden vanuit huis en hadden hiervoor niet echt een fijne ruimte tot hun beschikking. De keukentafel is hun werkdomein. Daarnaast kreeg de vrouw des huizes door al die uren thuis de kriebels om de boel eens flink op te frissen. Tijd voor een verbouwing vonden ze en dus klopten ze bij ons aan. Want hoe financier je zo’n verbouwing?

Tweede hypotheek

Een uitbouw realiseren is toch een flinke kostenpost. Zo’n verbouwing kun je op verschillende manieren financieren. Dit stel had spaargeld maar dat wilden ze liever gebruiken voor aan de aankleding van de uitbouw. Ze bleken een flinke overwaarde te hebben. Deze overwaarde konden ze vrijmaken door een tweede hypotheek af te sluiten. We hebben gekeken of op basis van hun financiële situatie een tweede hypotheek mogelijk was. En ze hadden zeker die ruimte. Belangrijk om te weten is dat als je een tweede hypotheek afsluit voor een verbouwing, dan mag je de hypotheekrente alleen aftrekken als je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluit.

Heb je geen overwaarde? Ook dan zijn er mogelijkheden. Je mag tot 100% marktwaarde financieren. Stijgt de marktwaarde ná verbouwing, dan hoef je niet per se overwaarde te hebben. Aan de hand van een taxatie op basis van bijvoorbeeld tekeningen en bouwspecificaties wordt dan gekeken of de woning na verbouwing meer waard is.

Andere financieringsmogelijkheden

Heb je toen je de woning kocht de hypotheek hoger ingeschreven bij de notaris? Dan zijn er ook mogelijkheden om de hypotheek te verhogen. De geldverstrekker checkt wel of dit financieel kan. Voordeel van een verhoging is dat je niet tussentijds naar de notaris hoeft, wat bij het aangaan van een tweede hypotheek wel het geval is. Wanneer je een kleine verbouwing wilt, is wellicht een persoonlijke lening een beter optie.

Heb jij ook verbouwplannen? Plan dan een afspraak in met een financieel adviseur. Die geeft je graag inzicht in je mogelijkheden!

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel