sluiten
Home Actueel
Overwaarde huis opnemen
Blog

Overwaarde huis opnemen

In de huidige markt is de kans groot dat je je woning verkoopt met overwaarde. Overwaarde betekent dat de prijs waarvoor je de woning verkoopt hoger is dan de hypotheek die je op dat moment nog de woning hebt. Je houdt na de verkoop dus geld over. Maar hoe besteed je die overwaarde? En waar dien je rekening mee te houden?

Laatst gewijzigd

woensdag 5 december 2018

Onlangs sprak ik een klant die zijn huis had verkocht. Hij hield hier een leuk geldbedrag aan over. Dat geld was al snel opgegaan aan een vakantie en een nieuwe auto. De klant wist niets van de bijleenregeling. In dit geval geen onoverkomelijk probleem, maar het was toch handig geweest om te weten wat dit was zodat hij er rekening mee had kunnen houden. Ik leg het je uit.

Overwaarde huis inbrengen bij aankoop nieuwe woning

Heb je de woning met winst verkocht, dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Hierdoor mag je mogelijk niet de gehele rente aftrekken. Klinkt ingewikkeld. Daarom een voorbeeld. Stel de overwaarde van de woning die je verkoopt is € 30.000. Je koopt een nieuwe woning van € 200.000. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek van maximaal € 170.000 (€ 200.000 - € 30.000). Leen je meer dan € 170.000? Dan kun je over het bedrag hierboven geen rente aftrekken.

Overwaarde huis opnemen voor verbouwing

Je kunt er ook voor kiezen om met de overwaarde een verbouwing te financieren. Hiervoor moet je de overwaarde wel vrij maken. Dit kan door je hypotheek te verhogen of door een tweede hypotheek af te sluiten.

Overwaarde huis als extraatje

Aangezien de rente op dit moment laag staat, is het niet in alle gevallen per se financieel interessant om de overwaarde in een nieuwe woning te steken. Je kunt er ook voor kiezen om de overwaarde op een spaarrekening te zetten. Om de studies van je kinderen te betalen bijvoorbeeld, of om je pensioen aan te vullen. Houd er wel rekening mee dat je over dit bedrag, afhankelijk van de hoogte, ieder jaar wel belasting moet betalen.

Een hypotheekadviseur kan je adviseren over hoe jij de overwaarde van je woning het beste kunt besteden. Maak hier een afspraak.

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel