sluiten
Home Actueel
Sparen of aflossen?
Blog

Sparen of aflossen?

De hypotheekadviseurs van Hypotheek Visie helpen je niet alleen bij het afsluiten van een hypotheek, maar ook bij andere financiële zaken. Onlangs werd ik gebeld door een klant, die vroeg of het verstandig is om zijn spaargeld op een spaarrekening te laten staan of om hiermee extra af te lossen op zijn hypotheekschuld. Om antwoord te geven op deze vraag bekeken we zijn financiële situatie. Er zijn in het algemeen een aantal zaken waarmee je rekening moet houden als jij jezelf afvraagt: ga ik sparen of aflossen?

Laatst gewijzigd

donderdag 4 juli 2019

Hoogte van het spaargeld

Extra aflossen adviseer ik alleen als je voldoende spaargeld hebt. Je wilt tenslotte niet in paniek raken als je onverwachts een nieuwe wasmachine nodig hebt. Ook als je weet dat je auto over twee jaar aan vervanging toe is, is het niet verstandig het spaargeld, dat je hiervoor gereserveerd hebt, uit te geven (lees: te stoppen in je hypotheek). Zorg dat je altijd wat spaargeld achter de hand hebt.

De spaarrente staat laag

De spaarrente die je ontvangt op een spaarrekening staat op dit moment erg laag. Dit is op zich een goede reden om je spaargeld op een andere manier te gebruiken. Een goed alternatief is het versneld aflossen van je hypotheek of beleggen. Dit kan je meer geld opleveren dan dat je het op een spaarrekening hebt staan. Laat je hierover wel goed adviseren.

Financiële regels

Om een keuze te maken, moet je de financiële regels kennen. Kies je voor het bewaren van je spaargeld, houd er dan rekening mee dat je bij een bepaald bedrag vermogensbelasting moet betalen. Dit bedrag bedraagt €30.360 in 2019. Kom je bij dit bedrag in de buurt? Dan kan aflossen zeker interessant zijn. Een andere financiële regel waar je rekening mee moet houden is dat je niet onbeperkt kunt aflossen. Bij de meeste geldverstrekkers en banken kun je jaarlijks 10% tot 20% boetevrij aflossen.

Los je meer af, dan betaal je dus een boete.

De waarde van de woning

Staat je huis onder water, dan is aflossen een goed idee. Een huis dat onder water staat is minder waard, dan de hoogte van de hypotheek die erop zit. Om de restschuld te beperken, kun je alvast aflossen. Echter zien we op dit moment steeds meer huizen met overwaarde, gezien de krapte op de woningmarkt. Heb je een nieuwe woning op het oog, dan is het de bedoeling dat je de overwaarde van je oude woning in de nieuwe woning steekt. Dit is niet per se gunstig voor je hypotheekrenteaftrek. Is aflossen in deze situatie dan wel een goed idee?

Maak een afspraak voor een adviesgesprek

Er zijn meerdere factoren van invloed bij het beantwoorden van de vraag: aflossen of sparen? Het is verstandig je in dit soort gevallen goed te laten adviseren door een financieel adviseur. Hij of zij zet alle belangrijke zaken voor je op een rij, zodat je een goed onderbouwde keuze kunt maken, waar je nog lang plezier van hebt. Vind hier een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie bij jou in de buurt.

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel