sluiten
Home Actueel
Blog: waar is de hypotheekrente op gebaseerd?
Blog

Blog: waar is de hypotheekrente op gebaseerd?

De hypotheekrente is van invloed op de maximale hypotheek van een persoon of huishouden. Deze factor bepaalt mede hoe hoog de maandlast wordt. Dat de hypotheekrente fluctueert is je misschien bekend, maar waar is de hypotheekrente nou eigenlijk op gebaseerd? En wie bepaalt de hoogte van de rente? Hypotheek Visie vertelt je alles wat je moet weten over de hypotheekrente.

Laatst gewijzigd

maandag 20 februari 2023

  De hypotheekrente: drie pijlers

  De hypotheekrente wordt niet zomaar uit de mouw geschud, maar kent een heel proces. Van het inkopen van het geld door de geldverstrekker tot de persoonlijke situatie van de persoon die de hypotheek aanvraagt. De hypotheekrente is afhankelijk van:

  De tarieven van de Europese Centrale Bank (ECB)

  In de hypotheekmarkt gaat het vaak om hoge bedragen. Dat heeft een geldverstrekker niet zomaar voor duizenden mensen liggen. De bank waar jij geld van leent, leent dit zelf van de Europese Centrale Bank. Zoals de naam al zegt is dit een centraal orgaan, waar banken in Europa geld van lenen, om dit vervolgens aan de consument te kunnen uitlenen. De ECB hanteert een marktrentetarief, dat bepaald wordt door de economie. Op dit moment kent de economie inflatie. Dit stuwt de marktrente. Banken moeten meer rente betalen om te kunnen lenen van de centrale bank en dat ziet de consument terug in de hypotheekrente. Andersom werkt dat net zo: als de marktrente van de ECB lager wordt, wordt de hypotheekrente dat ook.

  In welke risicoklasse valt de hypotheekaanvraag?

  De bank loopt bij het uitlenen van geld altijd het risico dat de hypotheeknemer het bedrag niet terugbetaalt. Daarom werken zij met risicoklassen. Elke klasse kent een percentage dat bovenop de basisrente wordt gerekend. Hoe groter het risico voor de bank, hoe hoger de rente-opslag. Daarnaast berekent een bank ook de door hen gemaakte kosten voor het afsluiten van de hypotheek door in het rentetarief.

  De persoonlijke financiële situatie van de hypotheeknemer

  Op de basisrentetarieven heeft een hypotheeknemer weinig invloed. De keuzes die je omtrent de hypotheek maakt, kunnen wel invloed uitoefenen op de hypotheekrente die je betaalt. Zo is de looptijd van invloed en heeft vroegtijdig aflossen of het vermeerderen van de woningwaarde een positief effect op de hypotheekrente. De persoonlijke financiële situatie vormt een belangrijke voedingsbodem voor de inhoud van een hypotheek en daarmee voor de geldende rente.

  Actuele rentestanden

  De rentetarieven verschillen per geldverstrekker. Het is daarom geen overbodige luxe om verschillende geldverstrekkers en rentetarieven met elkaar te vergelijken. Bekijk de actuele rentestanden per bank. Dit is ook de reden waarom je het best een hypotheek kunt afsluiten bij een onafhankelijke hypotheekpartij zoals Hypotheek Visie. Een Hypotheek Visie adviseur is er voor jou met een ruim aanbod aan hypotheekmogelijkheden. Maak een afspraak

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Meer actueel