sluiten
Home Actueel
Wanneer geldt de bijleenregeling?
Blog

Wanneer geldt de bijleenregeling?

Als ik spreek over de bijleenregeling, zie ik vaak vragende gezichten. Want, over de bijleenregeling weten de meeste mensen niets. Terwijl je toch echt te maken kunt krijgen met deze regeling als je je huis verkoopt en er een andere woning voor terugkoopt. Wanneer de bijleenregeling geldt? Ik geef antwoord.

Laatst gewijzigd

zondag 1 september 2019

Overwaarde en een nieuwe woning

De bijleenregeling geldt als je je woning met overwaarde hebt verkocht. De overheid wil jou stimuleren de winst uit de verkoop in de hypotheek van je nieuwe woning te steken. Of je nou verhuist naar een duurdere of goedkopere woning, gebruik maken van de bijleenregeling is gunstig. Zo heb je minder hypotheekschuld op je nieuwe woning en mag je (ook) rente aftrekken over het deel van je nieuwe hypotheek wat je betaalt met je overwaarde. Maak je geen gebruik van de bijleenregeling, dan heb je geen recht op renteaftrek over het bedrag van de overwaarde.

Geen ander huis kopen

Ben je niet van plan een nieuwe woning te gaan kopen - misschien trek je wel in bij je partner of ga je voorlopig huren – dan blijft de overwaarde nog drie jaar staan. Dit betekent dat als je binnen drie jaar toch besluit een woning te kopen, je rekening moet houden met de bovengenoemde regels van de bijleenregeling. Daarna ben je vrij de overwaarde naar eigen inzicht te besteden. Zonder regeltjes.

Ben je benieuwd of jij rekening dient te houden met de bijleenregeling in jouw situatie? Een financieel adviseur zoekt het voor je uit. Klik hier voor een Hypotheek Visie vestiging bij jou in de buurt.

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel