sluiten
Home Actueel
Huis met verborgen gebreken: hoe zit dat?
Blog

Huis met verborgen gebreken: hoe zit dat?

Yes! Je hebt een mooi huis gevonden. Het voldoet aan al je woonwensen, maar is dat wel echt zo? De term ‘verborgen gebreken’ zegt het al: er kunnen gebreken zijn die je met het blote oog niet meteen ziet. Bij de ver- en aankoop van bestaande bouw hebben zowel de verkoper als koper zo hun eigen verantwoordelijkheden. Een huis met verborgen gebreken: hoe zit dat?

*tekst gaat verder onder afbeelding

Laatst gewijzigd

maandag 15 mei 2023

verborgen gebreken koopwoning

  Wat zijn verborgen gebreken?

  Verborgen gebreken zijn mankementen aan een woning die je op het eerste gezicht niet ziet. Dit kan gaan om funderingsproblemen, lekkages, een rot dak, onveilige elektriciteit en ga zo maar door. Tijdens een bezichtiging vallen dit soort zaken niet meteen op. 

  De plichten van verkoper en koper

  De ver- en aankoop van bestaande bouw is het overdragen van de woning naar de nieuwe koper. De woning is dus al enige tijd bewoond geweest. De verkopende partij kent de staat dus als geen ander. Toch is het niet alleen de verkoper die een meldingsplicht heeft. De koper heeft een onderzoeksplicht.

  De meldingsplicht wil zeggen dat de verkoper openheid van zaken moet geven als er duidelijk gebreken zijn, die een belemmering vormen voor een normaal gebruik van de woning. Een koper is op zijn of haar beurt verantwoordelijk voor het inspecteren van de woning. Zichtbare gebreken dienen onderzocht te worden. 

  Tip voor de koper: laat een bouwtechnische keuring uitvoeren. Een inspecteur kan de staat van de woning het best beoordelen. Op deze manier heb je er alles aan gedaan om aan je plicht als koper te voldoen.

  Een huis gekocht met verborgen gebreken

  Kom je erachter dat de woning ernstige gebreken vertoont? Dan kun je dit middels een aangetekende brief aan de verkoper laten weten. Mogelijk is de verkoper bereid het te herstellen, maar in principe koop je een woning alles inclusief, en zijn de kosten voor de koper. In geval van een ernstig gebrek of het bewust niet melden van een onzichtbaar gebrek kan de verkopende partij aansprakelijk gesteld worden. 

  Meer informatie over wonen en een hypotheek?

  Hypotheek Visie is dan wel gespecialiseerd in het verstrekken van hypotheken, onze adviseurs denken ook graag met je mee over zaken omtrent kopen en verkopen. Maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt. 

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Blog De voordelen van het kopen van een opknaphuis verhuizen of blijven wonen Blog Verhuizen of blijven wonen: wat is verstandig?
  Meer actueel