sluiten
Home Actueel
Verhuizen of blijven wonen: wat is verstandig?
Blog

Verhuizen of blijven wonen: wat is verstandig?

Het leven komt in fases. Dat heeft effect op je woonwensen. Je wensen omtrent locatie, inrichting, ruimte en karakter kunnen door de jaren heen veranderen. Dat roept dan ook de vraag op: ga ik om die woonwensen te realiseren verhuizen of blijf ik in mijn huidige woning wonen?

Laatst gewijzigd

vrijdag 10 maart 2023

De voordelen van verhuizen

Op een aantal momenten in het leven is verhuizen simpelweg de enige optie. Als je een eerste huis aankoopt bijvoorbeeld, als jullie uit elkaar gaan en je niet in de woning kunt blijven wonen of als je van huur naar koop gaat. Ook als de woonwensen zodanig veranderen dat de huidige woning daar niet op aangepast kan worden – je wilt bijvoorbeeld liever in het groen wonen dan in de stad – is verhuizen een must. 

Gelukkig is verhuizen niet langer zo ingewikkeld als een aantal jaar geleden. Toen zaten veel doorstromers ‘vast’. Dat verandert. De hoger wordende rentes lijken voor veel huizenkopers in eerste instantie negatief, maar dat is niet per se waar. De druk op de huizenmarkt verdwijnt, waardoor er minder concurrentie is en overbieden niet meer aan de orde is. Dat zorgt voor meer ruimte om een geschikte nieuwe woning te vinden. 

Verhuizen heeft daarnaast een ander belangrijk voordeel: in een nieuwe woning vind je precies waar je naar op zoek bent. Dit kan door een nieuwbouwwoning aan te kopen, waarin je alles van boven tot onder naar eigen smaak kunt samenstellen, maar ook door een bestaand huis te kopen dat aan al je woonwensen voldoet. 

"Er zijn meerdere zaken die invloed kunnen hebben op de keuze: verhuizen of blijven wonen? Hoeveel men al heeft afgelost, wat de rente nu is versus de rente waarvoor de hypotheek is afgesloten en topics zoals de energiekosten en verduurzaming doen eveneens een duit in het zakje. Stuk voor stuk zaken om goed over na te denken alvorens definitief te beslissen." - Productmanager Joris Snijders

 

De voordelen van in de huidige koopwoning blijven

Als je woonwensen veranderen, maar je huidige huis echt als thuis voelt, is de keuze nog niet zo makkelijk gemaakt. In je huidige woning blijven wonen geeft zekerheid. En soms kan de woning met een kleine of grote verbouwing helemaal aangepast worden aan je nieuwe woonwensen. Het huis kan dan wel niet verplaatst worden, het kan wel uitgebouwd of opnieuw ingedeeld worden. 

Pluspunt is dat je een verbouwing kunt meefinancieren in je hypotheek als de verbouwing voor waardevermeerdering zorgt. 

Wat is verstandig in jouw financiële situatie?

Naast je woonwensen speelt je financiële situatie ook mee bij het bepalen van je keuze. Een senior met de wens voor een levensloopbestendige woning maakt andere keuzes dan een jong stel dat graag verhuist naar een nieuwe omgeving. Een hypotheekadviseur kan je precies vertellen wat de invloed van zowel verhuizen als blijven wonen op je financiële situatie is. Maak een afspraak.  

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel