sluiten
Home Actueel
Kwart van millennials ziet in drukke woningmarkt eerder af van financieringsvoorbehoud
Nieuws

Kwart van millennials ziet in drukke woningmarkt eerder af van financieringsvoorbehoud

De afgelopen jaren – en nu soms nog - was het dringen. Dringen om een woning te bemachtigen. Misschien wel meer dan ooit tevoren. Dit maakt dat huizenkopers tussen de 25 en 45 jaar sneller beslissen en minder aandacht hebben/hadden voor belangrijke zaken met betrekking tot de koop, zo blijkt uit onderzoek van ARAG. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontbreken van een financieringsbeding en het niet goed lezen van het koopcontract.

Hypotheek Visie

vrijdag 9 september 2022

financieringsvoorbehoud

Snelle handtekening onder koopcontract

22% van de ondervraagden geeft aan dat zij door de druk op de woningmarkt eerder het koopcontract zouden tekenen zonder dat zij het document goed hebben gelezen. Dit terwijl het kopen van een woning en de daarbij horende afspraken een flinke impact hebben op het financiële leven van een persoon en/of huishouden, nu en in de toekomst.

Financieringsvoorbehoud dient als bescherming van de koper

Voorbehoud van financiering is een ontbindende voorwaarde in het koopcontract. Als een koper de financiering toch niet rond krijgt, mag de overeenkomst ontbonden worden zonder dat daar financiële consequenties aan vastzitten. Omdat de verkopende partij eerder kiest voor een bod zonder voorbehoud van financiering – zij weten zo namelijk dat het huis definitief verkocht is – zou een kwart van de jonge huizenkopers het erop wagen.

Het risico dat zij lopen is dat ze 10% van de koopsom moeten betalen als ze onverhoopt toch niet genoeg kunnen lenen. Bieden zonder voorbehoud van financiering is enkel interessant voor huizenkopers, die zeker weten dat ze de aankoop kunnen financieren.

Ook bouwtechnische keuring slaat men over

Een ander belangrijk aspect is het laten keuren van de woning. Vooral bij oudere huizen een heel goed idee. Het huis kan er op het eerste oog netjes uitzien, maar aan de oppervlakte kan er van alles spelen. Omdat een bouwtechnische keuring extra tijd kost, latenmeer mensen dit door de spanningen liever achterwege. Dit betreft 28% van de ondervraagden.

Verantwoord een woning kopen

Van overhaast beslissen is nog nooit iemand beter geworden. Hypotheek Visie gelooft meer in een goede voorbereiding. Maak alvorens de huizenjacht een afspraak bij een hypotheekadviseur, zodat je weet wat je kunt lenen. Een adviseur kan je eveneens helpen met het koopcontract en het regelen van een bouwtechnische keuring als dat nodig is.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
Meer actueel