sluiten
Home Actueel
Marktontwikkelingen, dalende hypotheekrente en stijgende huizenprijzen
Nieuws

Marktontwikkelingen, dalende hypotheekrente en stijgende huizenprijzen

De woningmarkt staat steeds meer onder druk. Vooral door de stijgende huizenprijzen en het beperkt aantal te koop staande huizen. Gelukkig is de hypotheekrente de afgelopen maand wel weer gedaald. In dit nieuwsbericht nemen we je mee in de huidige stand van de markt.

Hypotheek Visie

donderdag 31 augustus 2017

Daling hypotheekrente zet voort

De hypotheekrente is ongekend laag en daar lijkt voorlopig nog geen eind aan te komen. In juli was er nog een korte verhoging, maar in augustus zijn de rentes gemiddeld genomen weer verder gedaald. Hiermee is het steeds aantrekkelijker om een lange rentevaste periode te kiezen gezien de ook daarvoor geldende lage rentes.

Overbieden is de trend

De woningprijzen stijgen. Vooral de gemeenten rondom Amsterdam zijn koploper, maar ook andere steden ontkomen er niet aan. Utrecht, Rotterdam, Breda, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Arnhem, Nijmegen en Groningen volgen. De stijgende huizenprijzen hangen samen met bieden op of boven de vraagprijs. In de laatste 15 jaar is er nog nooit zoveel overboden. Meer dan een kwart van de huizenkopers biedt de vraagprijs of hoger.

Starters sluiten sinds juli weer vaker een NHG-hypotheek

Bij een hypotheek met NHG heb je onder andere een garantie dat een restschuld kan worden kwijtgescholden en krijg je rentekorting. Met name voor starters kan dit aantrekkelijk zijn. Deze optie is alleen beschikbaar voor huizenprijzen onder de €245.000. Er zijn de afgelopen jaren steeds minder starters geweest die een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) afsloten. Dit komt onder andere doordat er steeds minder huizen onder de € 245.000 te koop zijn. Sinds juli is er wel weer een stijging te zien. Dit is echter afhankelijk van de regio en speelt zich vooral buiten de Randstad af.

Bron: Eufin, CBS

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel