Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Jaarlijks wordt een nieuw pakket aan leennormen gepresenteerd. Het kabinet stelt de nieuwe leennormen op met behulp van het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (NIBUD). Voor 2023 betekent dit: lagere leennormen dan in 2022, wat de indruk geeft dat we minder kunnen lenen, maar volgens de overheid toch mondjesmaat meer lenen betekent voor de meeste huishoudens.
Hypotheek Visie
vrijdag 9 december 2022
Dat zit zo: bij het berekenen van de leennormen is rekening gehouden met de verwachte loonstijging. Het Centraal Planbureau (CPB) schat de stijging op 3,7% met een gelijkblijvende hypotheekrente. Wordt het inkomen hoger, dan kan er op basis van de nieuwe leennormen dus iets meer geleend worden.
Verwacht werd dat de hypotheeknormen strenger zouden zijn. Huishoudens hebben het financieel zwaar door de inflatie, alles is duurder. De uitgebreide koopkrachtregeling van het kabinet heeft er echter voor gezorgd dat de leennormen in 2023 minder hard dalen.
Wat er verandert? Onder andere dat hypotheekverstrekkers een tweede inkomen volledig meenemen in de hypotheekberekening. Op dit moment telt 90% van het tweede inkomen mee, in 2023 wordt dit 100%. Dit resulteert niet in een immens groot verschil in maximale leencapaciteit, maar kan nét wat extra financiële ruimte bieden.
Voor 2024 staan de nodige plannen al op stapel. Zo wil het kabinet dat de actuele studieschuld gaat meewegen in plaats van het oorspronkelijke leenbedrag en dat hypotheekverstrekkers het energieverbruik meewegen van de specifieke woning.
De leennormen zijn er om op een verantwoorde manier een hypotheek af te sluiten. Wat de exacte invloed van de nieuwe normen is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Denk aan: stijgt jouw loon in het nieuwe jaar en wat is je gezinssituatie? Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de maximale hypotheek. Maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt of bereken online je hypotheek.