sluiten
Home Actueel
Huidige marktontwikkelingen lijken voorbode voor meer stabiele woningmarkt
Nieuws

Huidige marktontwikkelingen lijken voorbode voor meer stabiele woningmarkt

Wat is de huidige status in de woningmarkt? Is het nu een goed moment om een huis te kopen? Volgens het tweede kwartaalbericht van het kadaster en onze eigen cijfers zitten we inmiddels in een stabielere woningmarkt. De groei in huizenprijzen is afgevlakt en ook de rentestijgingen van de laatste tijd zijn gestopt. Deze dalen zelfs weer licht. Een goed moment om eens opnieuw de balans op te maken over je mogelijkheden met een financieel adviseur.

Hypotheek Visie

vrijdag 5 augustus 2022

Hypotheekrentestanden nemen iets af of stabiliseren

De renteoverzichten meldden het afgelopen half jaar een sterke stijging van de hypotheekrente. Begin dit jaar was een rente van 1% voor hypotheken met een korte looptijd en 1,5% rente voor langlopende hypotheken niets om van op te kijken. Enkele maanden later, in juli, lagen de percentages tussen de 3,8% en 4,5%. Een stuk hoger. De fors stijgende hypotheekrente zet gelukkig vandaag de dag niet door. De hypotheekrente blijft gelijk of neemt zelfs iets af. Goed nieuws voor potentiele huizenkopers!

Patronen uit verleden wijzen op inactieve fase

Om te voorspellen hoe de woningmarkt zich gaat ontwikkelen, wordt er gekeken naar patronen uit het verleden. Vaak wordt een piek gevolgd door een snelle daling van de prijsstijging, zo zegt het Kadaster. Dit betekent dat na een periode van forse prijsstijgingen en een oplopende vraag naar

woningen, de huizenprijzen op een gegeven moment zo hoog liggen dat huizenkopers deze niet meer bij kunnen benen en ze afzwakken. In het kort: de vraag daalt, het aantal transacties ook, wat resulteert in een afvlakking van de prijsstijgingen.

De afvlakking van de prijzen blijkt uit de cijfers. Kopers betaalden het tweede kwartaal nagenoeg hetzelfde voor hun nieuwe woning - gemiddeld telden kopers €429.000 voor een woning neer - als in het eerste kwartaal van 2022.

Adviesgesprek bij Hypotheek Visie

Een daling in de prijsstijging is gunstig, voor nu en de toekomst. Het lijkt een voorbode voor een meer stabiele woningmarkt. Ben je benieuwd naar de invloed van de marktontwikkelingen op jouw koopwens en/of hypotheek? In een adviesgesprek informeert een financieel adviseur van Hypotheek Visie je hier uitgebreid over.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel