sluiten
Home Actueel
Nét geen hypotheek? Een zesde van de huishoudens wordt geholpen door een familiehypotheek.
Nieuws

Nét geen hypotheek? Een zesde van de huishoudens wordt geholpen door een familiehypotheek.

In 2020 heeft maar liefst een zesde van de huishoudens een beroep gedaan op familieleden voor een familiehypotheek. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank op basis van data van het CBS. Een familiehypotheek is een hypotheek die je niet bij een bank als geldverstrekker afsluit, maar bij een familielid. Hier zitten veel voordelen aan, maar zitten ook valkuilen aan vast.

Hypotheek Visie

donderdag 14 maart 2024

  Een oplossing voor de laatste 10%

  Een familiehypotheek is een hypotheek die buiten de bank om gaat. Het gaat hierbij in sommige gevallen om de volledige hypotheek, maar in de meeste gevallen gaat het om ongeveer 10% van de totale hypotheek. Dat wil zeggen, stel dat je droomhuis een prijskaartje heeft van €400.000, maar de bank is maar bereid om €360.000 te financieren, dan kun je bij een familielid een hypotheek van de resterende €40.000 afsluiten.

  Veel voordelen aan een familiehypotheek

  Hier zitten een aantal voordelen aan. Je kunt namelijk over het algemeen wat gunstigere voorwaarden afsluiten, maar wel binnen de kaders van de wet. De hypotheekrente van een familielid mag namelijk maar 25% afwijken van de hypotheekrente in de markt. Staat de hypotheekrente op dit moment bijvoorbeeld op 4%, dan mag jij bij een familielid een hypotheek afsluiten tegen minimaal 3% rente.

  Ook voor het hypotheekverstrekkende familielid is er een voordeel. De hypotheekrentes zijn vaak wat hoger dan de gemiddelde spaarrente. Zo is het in de praktijk mogelijk dat jij meer ontvangt aan hypotheekrente dan dat je zou ontvangen op een spaarrekening.

  Wees ook bewust van de risico's

  Elke financiële beslissing brengt risico's met zich mee, en familiehypotheken zijn geen uitzondering. Allereerst is er natuurlijk een emotioneel aspect. Veel mensen vinden het minder prettig om een financiële schuld bij een familielid te hebben lopen. Dit kan soms leiden tot complexe situaties. Ook is er op maatschappelijk niveau een groot risico: namelijk het vergroten van het verschil tussen armere en rijkere families. Met een familiehypotheek hebben mensen met meer financiële ruimte vaak een grotere kans om aan een woning te komen dan mensen met minder financiële ruimte.

  Of je je hypotheek nu afsluit bij een bank of een familielid, een afspraak met een intermediair is bijna essentieel te noemen. Er zitten enorm veel haken en ogen aan een hypotheek, in het verlengde van bijvoorbeeld scheidingen, of overlijden. Laat je daarom goed adviseren. Onze hypotheekadviseurs kennen de regels goed en kijken graag met je mee in een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zo zet je de eerste stap in de goede richting.

  Maak een afspraak met onze adviseurs  

  Wil jij de stap maken naar een duurzamere toekomst en geld besparen? Laat je dan goed informeren. Onze ervaren Hypotheek Visie adviseurs helpen je graag verder! Ontdek jouw mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek bij een Hypotheek Visie adviseur bij jou in de buurt. 

  Afspraak maken? Vul onderstaand formulier in.

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  familiehypotheek Blog Familiehypotheek als aanvulling op je hypotheek: hoe werkt dat? wonen ouders kinderen Nieuws Ouders en kinderen zoeken naar (woon)oplossing Nieuws Het kopen van een woning voor je kind - Hoe schenkingen belasting kunnen besparen
  Meer actueel