sluiten
Home Actueel
Ouders en kinderen zoeken naar (woon)oplossing
Nieuws

Ouders en kinderen zoeken naar (woon)oplossing

De vraag naar zelfstandige woonruimte is op dit moment vele malen groter dan het aanbod. Jongeren hebben vaak nog geen eigen spaargeld en staan nog aan het begin van hun loopbaan. Voor hen is het extra lastig om woonruimte te vinden. Wij zien dat ouders en kinderen samen zoeken naar oplossingen. In dit artikel zetten we 8 mogelijkheden op een rij. Belangrijk: voor elke optie geldt dat er (fiscale) voorwaarden zijn en er zowel voor- als nadelen aan kleven. Laat je dus goed voorlichten door een van onze adviseurs voordat je een keuze maakt.

Hypotheek Visie

maandag 22 mei 2023

wonen ouders kinderen

  Optie 1:          Algemene schenkingsvrijstelling

  Ouders mogen in 2023 elk kind € 6.035 belastingvrij schenken. Dit betekent dat het kind over dit bedrag geen belasting hoeft te betalen.

  Optie 2:           Eenmalig hogere schenking

  Ouders mogen hun kinderen die tussen de 18 en 40 jaar oud zijn, in 2023 eenmalig € 28.947 schenken. Deze schenking is voor het kind belastingvrij indien de schenking wordt gebruikt voor onder meer de aankoop of verbouwing/verbetering van de woning van het kind.

  Optie 3:           Verkoop woning ouders aan kind

  De ouders kunnen besluiten om “kleiner” te gaan wonen. De ouderlijke woning kan dan worden verkocht aan een van de kinderen. Zolang de woning niet onder de WOZ-waarde aan het kind verkocht wordt is er geen sprake van schenking waarover het kind schenkingsbelasting moet betalen.

  Optie 4:           Schenking van woning ouder aan kind

  De ouders kunnen bij verhuizing naar bijvoorbeeld een appartement de ouderlijke woning ook schenken aan het kind. Op dat moment moet het kind over de eerste € 138.642 waarde van de woning 10% schenkbelasting betalen en over de rest 20%. 

  Optie 5:           Kind wordt mede-eigenaar van de woning

  Bij grotere woningen is het denkbaar dat het kind, al dan niet na bouwkundige aanpassingen, samen met de ouders in de woning gaat wonen. Gekozen kan worden voor een constructie waarbij het kind mede-eigenaar wordt van de woning. Het kind kan dan bijvoorbeeld voor 50% van de woning mede-eigenaar worden en dit bedrag financieren met een hypotheek.

  Optie 6:           Ouders staan borg

  In sommige gevallen is het mogelijk dat ouders bij de bank borg staan voor de lening die het kind sluit voor de financiering van de aankoop van een woning. Daardoor kan soms toch een lening worden verkregen die de bank zonder de borgstelling niet zou hebben verstrekt.

  Optie 7:           Ouders kopen woning en verhuren aan kind

  Ouders kunnen een woning kopen en deze vervolgens verhuren aan het kind. Fiscaal zitten hier de nodige haken en ogen aan. Ook is een dergelijke constructie niet meer in elke gemeente toegestaan. 

  Optie 8:           Hypotheek wordt verstrekt door ouders

  Ouders met voldoende vermogen kunnen een hypotheek verstrekken aan hun kind. De rente die ouders rekenen kan iets gunstiger zijn dan de rente die de bank rekent. Ook zijn ouders niet gebonden aan de leennormen zoals de bank die wel moet hanteren. Voor de ouders geldt wel dat dat de fiscus uitgaat van een fictief rendement over het geleende bedrag van 6,17% terwijl de rente die het kind aan de ouders betaalt vaak (veel) lager zal zijn. 

  Voorlichting door hypotheekadviseur belangrijk!

  Speelt het onderwerp “wonen” op dit moment bij jou als ouder of kind, weet dan dat er naast de opties die hierboven staan er ook nog andere mogelijkheden zijn. Of een bepaalde optie daadwerkelijk geschikt is, hangt af van jouw individuele situatie. Ons advies: doe op dit gebied niets zonder je uitgebreid te hebben laten adviseren door een van onze deskundigen. Maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  starters woningmarkt moeilijk Blog Woningmarkt moeilijk voor starters? Tips die het makkelijker maken! starters woningmarkt Nieuws Woningmarkt voor starters dit najaar iets rooskleuriger kangoeroewoning Blog Kangoeroewoning: wat is het en is het iets voor jou?
  Meer actueel