sluiten
Home Actueel
Kangoeroewoning: wat is het en is het iets voor jou?
Blog

Kangoeroewoning: wat is het en is het iets voor jou?

Ooit gehoord van een kangoeroewoning? Deze woontrend is overgewaaid uit Scandinavië. In Nederland hoor je er niet veel over. Daar brengen we graag verandering in. Een kangoeroewoning kan namelijk best interessant zijn voor huizenkopers. 

Laatst gewijzigd

vrijdag 21 april 2023

kangoeroewoning

  Samen leven in een kangoeroewoning

  Een kangoeroe draagt de kleintjes in de buidel. Dat geeft meteen weer waarom dit type woning de naam kangoeroewoning draagt. Het is namelijk een woning, die bestaat uit twee zelfstandige woonplekken, maar dan onder één dak. (Klein)kinderen kunnen op deze manier zelfstandig wonen onder de vleugels van hun (groot)ouders met de nodige privacy. Het is financieel interessant omdat de kosten gedeeld worden, maar draagt ook bij aan een maatschappelijk aspect. In een vergrijzende markt maakt dit langer thuis wonen voor senioren mogelijk. Starters hebben eerder een eigen plek. En laten we niet vergeten dat het natuurlijk ook gewoon hartstikke gezellig is! 

  Een kangoeroewoning kan ook worden gebruikt als mantelzorgwoning. Er is wel een verschil. Een mantelzorgwoning is meestal een apart gebouw in de tuin. Beide vormen kennen per gemeente eigen voorwaarden. 

  Kangoeroewoning: een oplossing

  Deze casus is op waarheid berust, maar de bedragen zijn fictief. Martin van de Bunt, van Hypotheek Visie in Veenendaal en Ede hielp ze aan hun droomhypotheek.

  Bij deze case zijn 2 stellen, en daarmee 4 personen betrokken. Het betreft een relatie in de familiesfeer: ouders met dochter en schoonzoon. Hierna te noemen seniorstel en juniorstel. Hypotheek Visie begeleidde hen aan hun droomwoning.

  Een seniorstel droomde al jaren van een woning op het platteland waar ze hun oude dag konden slijten, omringd door natuur en hun dochter en schoonzoon in de buurt. De dochter en schoonzoon zagen er ook naar uit om met hun (schoon)ouders samen een groter, gezamenlijk pand te kopen. Na lang zoeken vonden ze hun droompand op de Veluwe.

  Het seniorstel beschikte over ruim €400.000 overwaarde en het juniorstel over ruim €150.000 overwaarde. Dit bood veel mogelijkheden voor de koop. De woning werd aangekocht voor €1.200.000,- en moest voor een groot deel worden gefinancierd.

  Het financiële traject was complex omdat het om 4 debiteuren ging, waarvan er 3 inkomen hebben en beide stellen een pand met overwaarde hadden. Er is eigenlijk geen bank die beide aspecten accepteert. Daarom heeft het seniorstel besloten hun overwaarde in te brengen en naast de hypotheek een overbruggingslening aan te gaan, en voor het juniorstel is naast de hypotheek een passende creatieve oplossing gevonden.

  De twee leningen zijn samengevoegd tot één totaalbedrag en zo konden ze de financiering rond krijgen. De ‘moederwoning’ is toebedeeld aan het juniorstel, mede met het oog op een toekomstig gezin. Vooral in de moederwoning moest er nog geklust worden. Ook hebben beiden de panden verduurzaamd. Warmtepompen werden geïnstalleerd en beide woning werden voorzien van voldoende zonnepanelen.

  Voor de senioren is deze stap een enorm voordeel in de maandlast. Die is nu nog geen €200,- per maand. Hierdoor is meneer van het seniorenstel inmiddels minder gaan werken. Hij denkt nu zelfs aan een vervroegd pensioen. Een prachtig voorbeeld van het creatief inzetten van woninggrond en voor alle betrokkenen de ideale uitkomst. Wat wil je nog meer?

  Een hypotheek voor een kangoeroewoning

  Een kangoeroewoning wordt bij het Kadaster als één woning geregistreerd. Dat betekent dat er voor de aankoop van deze woning ook maar één hypotheek nodig is. De kosten voor de hypotheek worden gedeeld. Hierdoor maken starters, die op basis van het eigen inkomen niet voldoende kunnen lenen, toch kans op een koophuis. Elke bewoner zet zijn of haar handtekening onder het koopcontract en wordt daarmee eigenaar van de woning.  

  Met het bovenstaande in het achterhoofd is het maken van afspraken erg belangrijk. Doordat meerdere mensen de woning als eigendom hebben, komen er meerdere belangen kijken bij de aankoop en verkoop. 

  Een hypotheek afsluiten

  De hypotheekaanvraag voor dit type woning is iets complexer. Nog niet elke geldverstrekker financiert een kangoeroewoning en je krijgt te maken met voorwaarden en regelgeving. Gelukkig is er altijd een hypotheekadviseur in de buurt, die graag voor je uitzoekt of deze woning met gezamenlijke voordeur iets voor jou is. Maak een afspraak en ontdek het bij Hypotheek Visie. 

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  starters woningmarkt moeilijk Blog Woningmarkt moeilijk voor starters? Tips die het makkelijker maken! verhuizen of blijven wonen Blog Verhuizen of blijven wonen: wat is verstandig? marktontwikkelingen hypotheek cijfers Nieuws Marktontwikkelingen: minder hypotheekaanvragen, meenemen hypotheek toegenomen
  Meer actueel