sluiten
Home Woonsituaties
Hypotheek voor senioren: wat zijn de mogelijkheden?

Hypotheek voor senioren: wat zijn de mogelijkheden?

Kun je een hypotheek aanvragen als je al AOW ontvangt of binnen 10 jaar de AOW-leeftijd bereikt? Tot voor kort was het voor senioren moeilijker om een hypotheek afsluiten, zelfs als de nieuwe hypotheeklasten lager werden. Verhuizen naar een andere woning was daardoor lastig. Gelukkig zijn er sinds kort voor senioren meer mogelijkheden. Hypotheek Visie vertelt je graag meer.

Wil je weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag.

Senioren

  Hypotheek en je pensioeninkomen

  Als je een hypotheek wilt aanvragen wordt er onder andere gekeken naar je huidige inkomen. Ben je 57 jaar of ouder dan houden geldverstrekkers rekening met je toekomstig pensioeninkomen. Meestal heb je  minder inkomen als je met pensioen gaat, hierdoor kun je minder lenen. Daarnaast heb je maar 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Je maandlasten worden daarna dus weer hoger. Hier houden geldverstrekkers allemaal rekening mee. 

  Meer mogelijk met Nationale Hypotheek Garantie

  Wil je verhuizen? Dan zijn er nu meer mogelijkheden. De standaard manier van toetsen gaat ervan uit dat de hele hypotheeksom via een annuïteitenhypotheek wordt afgelost. Maar als je een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek hebt, zijn de werkelijke lasten veel lager dan het bedrag waarmee de standaard toets rekent. Als je nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit, dan mag een geldverstrekker toetsen of je inkomen voldoende is om de werkelijke hypotheeklasten te dragen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De nieuwe maandlast moet lager zijn dan de maandlast van je huidige hypotheek

  • Je moet de rente voor minimaal 20 jaar vastzetten (afwijking is mogelijk)

  • De koopsom van de nieuwe woning mag niet meer dan € 265.000 bedragen. In 2019 is dit € 290.000.

  Wat is NHG?

  Een hypotheek afsluiten met NHG heeft een aantal voordelen. Zo loop je minder risico. Als je de hypotheek niet meer kunt betalen en je moet je woning gedwongen verkopen, dan wordt een eventuele restschuld onder voorwaarden door NHG kwijtgescholden. Niet alleen jij hebt hierdoor extra zekerheid. Ook de geldverstrekker. Zij geven daarom meestal een rentekorting als je een hypotheek met NHG afsluit.

  Verhuizen makkelijker

  Ben je 57 jaar of ouder en wil je graag verhuizen naar een kleinere woning? Of naar een woning in de buurt van je kleinkinderen? Dankzij de nieuwe regels van NHG is het voor ouderen makkelijker om een hypotheek af te sluiten. Is de koopsom van je nieuwe woning hoger dan het maximumbedrag? Ook dan toetsen een aantal geldverstrekkers op werkelijke lasten en kun je in aanmerking komen voor een hypotheek, weliswaar zonder NHG. Wil je weten wat voor jou mogelijk is? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een adviseur van Hypotheek Visie voor een inventarisatie van je mogelijkheden. Het eerste gesprek is gratis.