sluiten
Home Actueel
Marktontwikkelingen: minder hypotheekaanvragen, meenemen hypotheek toegenomen
Nieuws

Marktontwikkelingen: minder hypotheekaanvragen, meenemen hypotheek toegenomen

Het toenemen van de hypotheekrente heeft zichtbaar invloed op de hypotheekmarkt. Hypotheek Visie brengt je in deze nieuwe ‘marktontwikkelingen’ op de hoogte van de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal van dit jaar en geeft inzicht in de huidige stand van zaken. De cijfers zijn afkomstig van Hypotheken Data Netwerk.

*tekst gaat verder onder afbeelding

Hypotheek Visie

dinsdag 18 april 2023

marktontwikkelingen cijfers hypotheken

Daling stond centraal in eerste kwartaal

We bevinden ons inmiddels in april en dat betekent dat we terug kunnen blikken op het eerste kwartaal van 2023. Een kwartaal dat in het teken stond van diverse dalingen. Zo werden er ruim de helft minder hypotheekaanvragen gedaan in vergelijking met vorig jaar - logisch, er was toen sprake van een stijging in de aanvragen door de opkomende rentestijgingen - en daalde het gemiddelde hypotheekbedrag naar €238.738. De gemiddelde waarde van een koopwoning was 11% lager dan in het eerste kwartaal van 2022.

Krapte-indicator: 3,3

De NVM Krapte-indicator geeft aan dat het aantal keuzemogelijkheden voor een huizenkoper op dit moment gemiddeld 3,3 is. Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorig kwartaal, waar de krapte-indicator op 3,2 stond. Eind 2021 stond deze indicator op 1,3. Een evenwichtige markt zou, volgens NVM, boven de 5 moeten liggen.

Hypotheek meenemen toegenomen

De hypotheek meenemen is een vreemde eend als het gaat om de cijfers. Waar de meeste woningmarktcijfers daalden, steeg het aantal meegenomen hypotheek fors ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar verhuisde 1% van de doorstromers de hypotheek mee in de eerste drie maanden, dit jaar spreken we van een percentage van 49%. Een slimme zet als je reeds een hypotheek hebt met een scherp rentetarief en goede voorwaarden.

De woningmarkt op dit moment

Hoe de woningmarkt er nu uitziet? Een opsomming: er werden vorige week 7332 hypotheekaanvragen gedaan, de meeste huizenkopers kiezen voor een rentevaste periode van 10 jaar, verbouwers hebben op dit moment het grootste aandeel in hypotheekland, de gemiddelde tijd tussen de aanvraag en een akkoord is 32 dagen en de meest gekozen hypotheekvorm is de annuïteitenhypotheek.

Wat betekent dat voor jou?

Een huis kopen is heel persoonlijk, net als de hypotheek die daarbij past. De invloed van een verandering op de markt kan voor de ene persoon gunstig zijn en voor de ander wat minder. Gelukkig is daar de hypotheekadviseur van Hypotheek Visie. Samen met jou kijkt hij of zij naar wat wél mogelijk is. Maak een afspraak bij een vestiging in de buurt.  

Deel deze pagina:

Meer actueel

marktontwikkelingen huizenprijzen dalen Nieuws Marktontwikkelingen: huizenprijzen februari dalen en minder woningtransacties starters woningmarkt moeilijk Blog Woningmarkt moeilijk voor starters? Tips die het makkelijker maken! Nieuws Bieden op een huis met veel geïnteresseerden
Meer actueel