sluiten
Home Actueel
Het kopen van een woning voor je kind - Hoe schenkingen belasting kunnen besparen
Nieuws

Het kopen van een woning voor je kind - Hoe schenkingen belasting kunnen besparen

Een eigen huis kopen is voor velen een belangrijke mijlpaal in het leven. Voor ouders die hun kinderen willen ondersteunen bij het kopen van een woning, was er tot eind vorig jaar de zogenaamde jubelton. Ouders konden tot € 106.671 schenken aan hun kinderen zonder dat de ontvangers belasting hoefden te betalen. Deze regels zijn recent veranderd. Het is nu nog steeds voordeliger om je kinderen te helpen met een schenking, zelfs als ze hierover 10% belasting moeten betalen.

Dit systeem biedt ouders en hun kinderen een betere manier om de droom van het bezitten van een eigen huis te realiseren. Weten of een schenking voor jouw specifieke situatie (of die van je kind) voordeliger is dan de huidige lening? Dan is het de moeite waard om te onderzoeken hoeveel een iets hogere lening jou kost in vergelijking met de eenmalige schenkbelasting die je zou moeten betalen. De Hypotheek Visie adviseur staat voor je klaar om dit haarfijn uit te leggen. Neem vandaag nog contact op voor een afspraak.

Hypotheek Visie

woensdag 4 oktober 2023

  De nieuwe regels

  Tot voor kort konden ouders hun kinderen een schenking geven van ongeveer € 106.671, volledig belastingvrij. Deze vrijstelling was een welkome financiële steun voor jonge huizenkopers, want ieder steuntje in de rug is welkom. Maar sinds het begin van dit jaar is deze vrijstelling komen te vervallen.

  Nu nog steeds mogen ouders hun kinderen tot € 138.641 schenken, maar het kind moet hierover wel 10% belasting betalen, wat neerkomt op € 13.864. Klinkt dit ontmoedigend? Lees verder om te begrijpen waarom dit misschien wel de slimste zet is voor je kinderen.

  Een voorbeeld

  Stel dat je € 138.641 schenkt aan je kind om een huis te kopen. Het kind moet 10% belasting betalen, wat in totaal € 13.864 bedraagt. Uiteindelijk heeft het kind € 124.777 beschikbaar om een woning te financieren.

  Laten we dit vergelijken met het alternatieve scenario: het kind sluit een lening af van € 124.777 tegen een rentepercentage van 5% voor een annuïtaire hypotheek met een looptijd van 30 jaar. De maandelijkse lasten in de eerste maand bedragen ongeveer € 665, waarvan maar liefst € 516 naar rente gaat en slechts € 148 naar aflossing.

  Over de hele looptijd van de lening betaalt het kind in totaal € 239.636. Hiervan gaat € 115.636 naar rentekosten en € 124.000 naar aflossing.

  De voordelen van schenken

  Laten we nu de volgende twee scenario's vergelijken:

  ·        Bij het schenkingsscenario betaalt het kind aanvankelijk € 13.864 aan belasting, maar behoudt hij uiteindelijk € 124.777 om het huis te financieren zonder verdere maandelijkse verplichtingen.

  ·        Bij het leningsscenario betaalt het kind in totaal € 241.139, waarvan € 116.362 naar rente gaat en € 124.777 naar aflossing. Dit betekent dat het kind aanzienlijk meer betaalt voor hetzelfde huis gedurende de hele leningsperiode.

  ·        Na hypotheekrenteaftrek (als die tenminste nog 30 jaar blijft bestaan) heeft het kind bij 37% Inkomsten Belasting renteaftrek nog steeds € 73.308aan netto rente betaald. Dus zelfs in dit voordelige geval zijn de kosten van hypotheek nog steeds vele malen hoger.

  De schenkvrijstelling

  De schenkvrijstelling is ook interessant voor ouders die hun kinderen willen helpen. Er is een eenmalige schenkvrijstelling die ouders aan hun kinderen (tot 40 jaar) kunnen geven, en deze vrijstelling bedraagt € 28.947.

  Deze vrijstelling is inclusief de jaarlijkse schenkvrijstelling van € 6.035 die iedereen mag ontvangen. Dit betekent dat ouders hun kinderen in totaal zelfs € 167.588 kunnen schenken zonder dat er belasting over betaald hoeft te worden. Als dit bedrag geleend zou moeten worden dan wordt het eerdergenoemde bedrag aan betaalde rente zelfs nog hoger.

  Conclusie

  Uit dit voorbeeld blijkt dat het veel voordeliger is voor een kind om een schenking met 10% belasting te accepteren dan een lening af te sluiten. Het kind bespaart niet alleen aanzienlijk op rentekosten, maar heeft ook een hoger bedrag beschikbaar om het huis te financieren, waardoor het gemakkelijker is om een hypotheek te krijgen en om kosten te besparen op de lange termijn.

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
  Meer actueel