sluiten
Home Actueel
NHG versoepelt regels bij scheiding
Nieuws

NHG versoepelt regels bij scheiding

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt een oplossing voor huiseigenaren die besluiten uit elkaar te gaan. Als de woning is aangekocht door beide partijen is dit vaak een te verdelen bezit bij scheiding. Naast spanningen die al gepaard gaan met een scheiding komt het voor dat huiseigenaren vrijwel geen keus hebben: de overwaarde is zo hoog, dat het lastig wordt de ander uit te kopen. Met als resultaat dat de woning verkocht moet worden. NHG steekt hier een stokje voor.

Hypotheek Visie

zaterdag 8 februari 2020

Hoge woningwaarde minder gunstig bij scheiding

Door de stijgende huizenprijzen zijn woningen meer waard geworden. Dat lijkt positief. Maar ga je uit elkaar en dient de een de ander uit te kopen, dan kan dit een probleem worden. Stel je hebt in het verleden een huis gekocht van €250.000 en diezelfde woning is nu €300.000 waard, dan zit je met een overwaarde van €50.000. Blijft er iemand in de woning wonen, dan dient de helft van de overwaarde aan de ander te worden uitgekeerd. En dat – uit eigen zak betalen – is in veel gevallen zo simpel nog niet. Ook een consumptief krediet is hierin niet de beste optie. Bovendien is het gevolg van de woning verkopen dat er twee mensen op zoek moeten naar nieuwe woonruimte. En ook dat is een flinke klus te noemen in de huidige huizenmarkt.

NHG biedt oplossing

NHG denkt in dit geval met de huiseigenaar die in de woning wil blijven wonen mee. Zo versoepelen zij hun regels. Heb je een NHG-hypotheek dan wordt er in dit geval niet meer gerekend met de standaard rekenmethode, maar met een beheertoets. Dit houdt in dat er rekening gehouden wordt met de daadwerkelijke maandlasten. Kan degene die in de woning wil blijven wonen de daadwerkelijke maandlasten dragen met zijn of haar inkomen, dan ontstaat er ruimte om het uitbetalen van de ex-partner in de hypotheek mee te nemen.

Gaan jullie scheiden en wil je graag advies over de eigen woning? De adviseurs van Hypotheek Visie helpen je bij al je vragen rondom je hypotheek.

Maak een afspraak >

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel