sluiten
Home Actueel
Ondanks stijgende woningprijzen blijven netto woonlasten relatief laag
Nieuws

Ondanks stijgende woningprijzen blijven netto woonlasten relatief laag

Het kopen van een nieuwe woning is tegenwoordig niet altijd even eenvoudig. De woningprijzen stijgen nog steeds door de krapte op de markt. Gelukkig zijn de rentes nog steeds laag waardoor het vaak toch mogelijk is.

Hypotheek Visie

donderdag 8 november 2018

Betaalbaarheid van een woning

De betaalbaarheid van een woning is gelukkig nog steeds goed. De woningwaarden stijgen wel, maar door de lage hypotheekrentes wordt dit nog voldoende gecompenseerd. In ieder geval voor woningeigenaren met een aflossingsvrije hypotheek. Tegenwoordig kun je deze hypotheekvorm niet meer kiezen. De huidige standaard is de annuïteitenhypotheek. Hierdoor heb je hogere netto maandlasten want je betaalt rente en aflossing. Ondanks deze hypotheekvorm is de betaalbaarheid de afgelopen twee jaar dankzij de lage rentes toch nog gestegen met 4%.

Hoe te financieren?

De verhouding tussen woningprijzen en bruto inkomens is slechter geworden. Vooral voor de lagere- en middeninkomens zorgt dit ervoor dat het lastiger is geworden om een huis te kunnen kopen. Mensen in hogere inkomens kunnen nog wel makkelijker een huis kopen, maar ook voor deze groep is het lastiger geworden. Vooral in de grote steden waar een grote huizenkrapte is, is het lastig om een huis te kopen.

Mogelijkheden

Gelukkig zijn de rentes momenteel nog steeds laag waardoor je vaak toch de mogelijkheid hebt om een nieuwe woning te kopen. Ook zijn er nog een aantal andere mogelijkheden. Een hypotheekadviseur kan je precies vertellen wat er in jouw situatie kan.

Maak een afspraak >

Bron: Calcasa, Eufin

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel