sluiten
Home Actueel
Ook in januari 2024 zet het aantal hypotheekaanvragen door!
Nieuws

Ook in januari 2024 zet het aantal hypotheekaanvragen door!

2024 is sterk begonnen voor de Nederlandse woningmarkt. Dit blijkt uit de cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In januari 2024 werden meer dan 36.000 hypotheekaanvragen ingediend. Dit is een aanzienlijke stijging van ruim 44% ten opzichte van januari 2023. Toen stond het aantal geregistreerde hypotheekaanvragen nog op 25.705.

Hypotheek Visie

donderdag 22 februari 2024

  Positieve ontwikkelingen

  De stijging van het aantal hypotheekaanvragen is vooral te danken aan het consumentenvertrouwen in de woningmarkt, wat sinds het derde kwartaal van 2023 al aan het toenemen is. De recente ontwikkelingen in de koopprijzen en de hypotheekrentes spelen op hun beurt weer een rol in de toename van dit consumentenvertrouwen.

  De stijging wordt verder veroorzaakt doordat banken vanaf januari 2024 in veel gevallen een hogere financiering mogen uitlenen voor de aankoop en het verduurzamen van een woning. De ruimere mogelijkheden voor het financieren van een woning kunnen er wel toe leiden dat de koopprijzen van de woningen in de loop van 2024 gaan stijgen.

   Overweeg je om een woning te kopen? Dan is dit het ideale moment om je te oriënteren en je mogelijkheden met een hypotheekadviseur te bespreken. De hypotheekadviseurs van Hypotheek Visie kijken met hun professionele blik graag mee naar jouw persoonlijke situatie. Zij bekijken niet alleen welke hypotheek er voor jou geschikt is, maar ook of deze op langere termijn voor jou betaalbaar blijft. 

  Bespreek jouw mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek bij een Hypotheek Visie vestiging bij jou in de buurt!

  Afspraak maken? Vul onderstaand formulier in.

  Welke woningen zijn er in trek?

  Volgens het HDN-rapport gingen 22.293 aanvragen over de aankoop van een woning. Dit was het hoogste maandelijkse totaal sinds september 2022. Wat opvalt is dat er ook een forse toename van het aantal hypotheekaanvragen voor nieuwbouwwoningen te zien is. In januari 2024 hadden 3.600 aanvragen betrekking op een nieuwbouwwoning. Dit waren in januari 2023 nog 1.357 aanvragen. De toename in het aantal hypotheekaanvragen voor nieuwbouwwoningen is maar liefst gestegen met 140% in januari 2024 ten opzichte van januari 2023.

  Kijkend naar de soort woningkopers vond de grootste toename plaats bij de opstromers voor nieuwbouwwoningen. In deze groep vond een stijging plaats van 95% in januari 2024 ten opzichte van januari 2023. De starter volgt hierin. Met een toename van 54% zijn zij de op-twee-na grootste groep die een hypotheek aanvroeg in januari 2024. Verder was de verbouwer de groep die in januari 2024 het meest actief was. Zij deden ongeveer 6.400 hypotheekaanvragen.

  Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvend gesprek met een ervaren Hypotheek Visie adviseur om te kijken welke mogelijkheden jij hebt voor het aanvragen van een hypotheek.

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
  Meer actueel