sluiten
Home Actueel
Snelle stijging hypotheekrentes
Nieuws

Snelle stijging hypotheekrentes

Na jarenlange dalingen van de hypotheekrentes gaan ze ineens hard omhoog. Afgelopen week stegen ze gemiddeld met 0,2 procentpunt en sinds november gemiddeld al met een half procentpunt. De stijging zet zich waarschijnlijk de komende periode nog verder voort. Veel klanten willen daarom nu snel de hypotheek oversluiten of de hypotheekrente vastzetten, voordat de rente mogelijk verder toeneemt.

Hypotheek Visie

dinsdag 1 februari 2022

Oversluiten

Tot een jaar of 4 geleden waren de hypotheekrentes een stuk hoger dan nu. Iemand die langer dan 4 jaar geleden een hypotheek heeft gesloten betaalt dus vaak een stuk meer rente. Je kunt je hypotheek nu oversluiten naar een nieuwe hypotheek, tegen de huidige, nog lage, rentetarieven. Je maakt vaak wel extra kosten voor de notaris, een taxatie en een boete voor het vervroegd aflossen van je oude hypotheek. Maar toch kan het je maandelijks veel besparing opleveren om nu over te sluiten. Doordat de rentes nu gaan stijgen wordt die besparing wel kleiner. Slim dus om nu nog snel een financieel adviseur naar je situatie te laten kijken of, en wat, je kunt besparen.

Variabele rente vastzetten

Er zijn ook veel klanten met een variabele rente. Interessante keuze gezien de lage rentetarieven. Echter door de huidige hypotheekrentestijgingen kan het nu ineens slimmer zijn om de rente toch voor een langere tijd vast te gaan zetten. Ook in deze situatie kan een financieel adviseur je advies geven over de beste keuze.

Oorzaak stijgingen

Hypotheekrentes bewegen meestal mee met rentes op de financiële markten, zoals die op staatsobligaties. Die zijn de afgelopen tijd gestegen en dus zijn ook de hypotheekrentes gestegen. Daarnaast stijgen ze door het herstel van de economie en de hoge inflatie.

Huizenprijzen

De stijging van de hypotheekrentes zorgt er voor dat hypotheken duurder worden en maximale leenbedragen soms dalen. Dit heeft nog maar beperkt invloed op de huizenprijzen. Men financiert de aankoop van een woning namelijk vaak niet alleen met een hypotheek, maar ook met schenkingen en overwaarde van een verkochte woning. Daarnaast worden er in tijden van inflatie ook grotere loonstijgingen verwacht waarmee je weer meer kunt lenen en de hogere hypotheekkosten ook kunt betalen. De verwachting is dus dat de huizenprijzen nog niet snel gaan dalen. De huizenmarkt heeft zich echter eerder al moeilijk laten voorspellen.

Advies over stijgende rentes

Wil je meer weten over wat er mogelijk is in jouw situatie? Onze hypotheekadviseurs vertellen je graag meer. Maak een afspraak. Het eerste gesprek is gratis.

Renteverwachting

Wat doen de hypotheekrentes? Stijgen ze of dalen ze en wat betekent dit voor jouw situatie? Moet je hem lang vastzetten of juist kiezen voor een korte rentevastperiode? We neem je mee in de huidige ontwikkelingen.

Bekijk de actuele renteverwachting

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel