sluiten
Home Actueel
Stijgende hypotheekrente gevolgen voor maximale hypotheek
Nieuws

Stijgende hypotheekrente gevolgen voor maximale hypotheek

Sinds januari dit jaar is de hypotheekrente flink gestegen. Betaalde je begin dit jaar nog een gemiddelde rente van 1 %. Nu is dat al weer circa 4%. Deze stijging heeft gevolgen voor de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Je kunt nu veel minder lenen dan begin van het jaar. We leggen uit hoe dat komt.

Hypotheek Visie

woensdag 8 juni 2022

Hogere hypotheekrente is lagere maximale hypotheek

Je maximale hypotheek wordt mede bepaald door de hoogte van de hypotheekrente. Een hogere rente betekent een hogere maandlast. Geldverstrekkers houden hier rekening mee.

Voorbeeld stijging rente en maximale hypotheek

We laten aan de hand van een voorbeeld zien wat de stijging van de rente met de maximale hypotheek doet. Een stel verdient samen € 50.000 (€35.000 + €15.000). Begin dit jaar is de rente rond 1,01% geweest ze in februari dit jaar € 245.783 lenen. Nu met een rente van 4,01% is dat €222.284. Dat is ruim € 23.000 minder.

Rentevaste periode en hypotheek berekenen

Hoe meer rente je betaalt, hoe hoger de maandlast. Kies je voor een lange rentevaste periode dan betaal je meer rente. Waar mensen voorheen kozen voor een langere rentevaste periode van 20 of 30 jaar, zien we nu weer mensen kiezen voor een rentevaste periode van 10 jaar omdat die rente lager is en mensen meer kunnen lenen.

Kies je voor een rentevaste periode korter dan 10 jaar dan rekent de geldverstrekker niet met de werkelijke rente maar met een toetsrente. Dit om te voorkomen dat mensen een korte rentevaste periode kiezen en zo laag mogelijke rente om meer te kunnen lenen. Een korte rentevaste periode brengt namelijk ook risico’s met zich mee. Kun je namelijk de maandlasten nog betalen als je rentevaste periode is afgelopen maar de rente is gestegen?

Benieuwd hoeveel je kunt lenen?

Onze

rekentool

geeft je een indicatie van hoeveel je kunt lenen. Wil je meer zekerheid? Vraag dan de

Hypotheekbelofte

aan. Je kunt ook een afspraak maken met een van onze adviseurs. Hij kan dan samen met jou de mogelijkheden en keuzes bespreken.

Maak een afspraak >

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel