sluiten
Home Actueel
Van studentenkamer naar koopwoning
Blog

Van studentenkamer naar koopwoning

Mijn studententijd is al even geleden, maar ik herinner het me nog als de dag van gister. Ik woonde op kamers, volgde colleges en wachtte iedere maand met smart op mijn studiefinanciering. Het studentenleven kost geld. Net zoals het kopen van een woning. Maar hoe zit het met het kopen van een woning als je een studieschuld hebt?

Laatst gewijzigd

donderdag 28 februari 2019

Een studieschuld telt minder zwaar dan een andere schuld

Dat een studieschuld en het kopen van een woning samengaan, blijkt uit het verhaal van een klant die laatst bij ons op gesprek kwam. Ze had rechten gestudeerd, waardoor ze nu een goede baan heeft als jurist. Ze wilde haar studentenkamer verruilen voor een appartement. Ze betaalde wel iedere maand €110,- af aan studieschuld. Dit bleek geen probleem te zijn. Geldverstrekkers kijken uiteraard wel naar wat de studieschuld voor invloed heeft op het te besteden inkomen, maar een studieschuld weegt minder zwaar mee dan andere schulden. Goed nieuws voor de klant– zij kon genoeg lenen om een eerste koopappartement te financieren.

Studieschuld melden

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Nu denk je misschien: dan houd ik die studieschuld bij DUO lekker voor me. Geen goed idee, voor de wet ben je namelijk verplicht om schulden en betalingsverplichtingen op te geven wanneer je een hypotheek aanvraagt. Daarnaast kan het niet melden van je studieschuld ook andere vervelende consequenties hebben, zoals het vervallen van de dekking van NHG.

Bespreek de mogelijkheden

Wil jij zelf ontdekken welke mogelijkheden er voor jou zijn met een studieschuld? Laat je vakkundig adviseren door een Financieel Adviseur.

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel