sluiten
Home Actueel
Studieschuld? Hypotheek aanvragen kan!
Blog

Studieschuld? Hypotheek aanvragen kan!

We hadden deze week een oriënterend gesprek met een nieuwe klant. Een leuk stel dat op zoek was naar hun eerste koophuis. Beiden hadden ze al wel een vast contract en gelukkig ook al wat gespaard, maar een van hen had wel een studieschuld. Ze vroegen of ze ondanks de studieschuld toch een hypotheek konden krijgen.

Laatst gewijzigd

zaterdag 5 mei 2018

Ja!

Het antwoord is heel simpel: ja! Dus ga je van studentenkamer naar koopwoning? Er zijn zeker mogelijkheden om met een studieschuld een hypotheek aan te vragen. Wel heeft een studieschuld invloed op hoeveel je kunt lenen. Bij het berekenen van de mogelijkheden voor een hypotheek wordt zowel naar je inkomen als naar je verplichtingen gekeken. Een DUO-lening of studieschuld los je na je studie af. Daarmee is het een verplichting, net zoals alimentatie of een consumptief krediet. Dit heeft dus invloed op het maandelijkse bedrag wat je maximaal kunt/mag besteden aan een hypotheek.

Minder zware verplichting

Omdat je studie een noodzakelijke investering is en de overheid dit wilt stimuleren, weegt een studieschuld minder zwaar dan bijvoorbeeld een consumptief krediet. De gevolgen van een studieschuld voor de leencapaciteit zijn kleiner dan bij andere verplichtingen. Van belang is het moment waarop je voor het eerst studiefinanciering hebt gekregen:

Vóór 1 september 2015: deze woningkopers vallen onder de oude regeling. Bij de hypotheekaanvraag wordt 0,75% van de studieschuld in mindering gebracht op de maximale leencapaciteit.

Na 1 september 2015: deze woningkopers vallen onder het nieuwe leenstelsel. Daarbij telt 0,45% van de studieschuld mee bij de hypotheekaanvraag.

Heb je al een gedeelte van de studieschuld kunnen aflossen? Bij sommige geldverstrekkers mogen we rekenen met de actuele schuld. Dit heeft dus een positief effect op de maximaal te verkrijgen hypotheek.

Neem contact op

Wil je weten hoeveel je precies kunt lenen, rekening houdend met je studieschuld? Neem dan even contact met ons op. Onze adviseurs maken graag een berekening voor je! Het leuke stel weet nu in ieder geval dat ze een hypotheek kunnen krijgen. En binnen welk budget ze op zoek kunnen naar een eigen koopwoning.

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel