sluiten
Home Actueel
Studieschuld vermindert kansen voor starters op de woningmarkt
Nieuws

Studieschuld vermindert kansen voor starters op de woningmarkt

Hogescholen en universiteiten openen hun deuren weer. Het nieuwe schooljaar is begonnen. Voor studeren is geld nodig. Veel studenten maken daarom gebruik van het sociaal leenstelsel. Maar wist je dat het hebben van een studieschuld van invloed is op het verkrijgen van een hypothecaire lening? Bedenk dus goed of je studielening echt nodig is.

Hypotheek Visie

woensdag 8 augustus 2018

Studieschuld van invloed op hoogte hypotheek

En deze invloed is groter dan wij denken, waarschuwt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De studentenorganisatie deed onderzoek bij de vijf grootste hypotheekverstrekkers in Nederland, en ontdekte dat een studieschuld van grote invloed is op het te lenen hypotheekbedrag. Starters met een studieschuld komen moeilijker aan een woning, omdat ze tijdens hun studiejaren geld hebben geleend. Dit terwijl de regels versoepeld zouden zijn sinds de invoering van het sociaal leenstelsel.

ISO-voorzitter Tom van den Brink zegt hierover: “DUO faalt in het vervullen van haar basistaak als zij de consequenties verzwijgt. Als je 200 euro leent van een vriend, dan bespreek je de voorwaarden en consequenties ook.

Lenen in het sociale leenstelsel ontneemt starters de kans op een woning.”

Toch een huis kopen met een studieschuld?

Het is echter niet zo dat je het kopen van een huis met een studieschuld wel kunt vergeten. De studieschuld is wel van invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Hoe hoger je studieschuld, hoe minder je kunt lenen. Het kan dus best zo zijn dat je minder kunt lenen, maar dat dit wel voldoende is voor het kopen van jouw droomhuis. Een geldverstrekker kijkt naar de maandlasten die bij je schuld horen. Dit bedrag kun je immers niet meer besteden aan een woning.

Wil jij weten hoe je er financieel voorstaat en of een woning voor jou binnen handbereik is? Klik hier om een afspraak te maken met een financieel adviseur.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel