Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Laatst bekeken
Na jarenlang studeren wil je graag je eerste huis kopen. Zeker nu je een leuke baan hebt. Het is tijd om het studentenleven vaarwel te zeggen en je studentenkamer of huurflat te verruilen voor een ruimer onderkomen. Wat zijn je mogelijkheden? Kun je ook een hypotheek krijgen als je een studieschuld hebt?
Ook als je een studieschuld hebt, kun je een hypotheek afsluiten. Bij de hoogte van de hypotheek houdt de geldverstrekker wel rekening met je studieschuld. Ze kijken naar de maandlast die bij deze schuld hoort. Je moet namelijk iedere maand rente en aflossing betalen voor je studielening. Dit bedrag kun je niet besteden aan woonlasten.
Hoe zwaar stelt je studieschuld mee? Dat hangt af van het stelsel waaronder de studieschuld valt.
Wanneer je met je studie bent begonnen voor 1 september 2015 dan val je onder het oude leenstelsel. Je studieschuld telt dan voor 0,65% mee bij de berekening van je maximale hypotheek.
Een studieschuld uit het oude leenstelsel moet over het algemeen binnen 15 jaar worden terugbetaald. Dat is veel korte dan bij het huidige leenstelsel. Daarom telt een schuld uit het oude leenstelsel zwaarder mee.
Wanneer je bent begonnen met studeren na 1 september 2015 val je onder het nieuwe leenstelsel. In dat geval telt je studieschuld bij de berekening van de maximale hypotheek mee voor 0,35%.
In principe moet deze lening binnen 35 jaar worden terugbetaald. Je hebt dus veel langer de tijd dan als je een lening uit het oude leenstelsel hebt. Dat is de reden waarom deze schuld minder zwaar mee telt.
Een studielening bij DUO wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Nu je dit leest, ben je misschien geneigd om je studieschuld niet te melden om zo een hogere hypotheek te krijgen. Toch is het niet verstandig om je studieschuld te verzwijgen. De regels over hoeveel hypotheek je kunt krijgen zijn er niet voor niets. Je wilt naast je vaste lasten toch nog voldoende geld overhouden om op vakantie te gaan of om iets leuks te doen. En trouwens, aan de hand van je bankafschriften ziet de bank toch wel dat je iedere maand een bedrag betaalt voor je studielening.
Een huis kopen is dus zeker mogelijk. Ook met een studieschuld. Wel geldt: hoe minder studieschuld hoe meer hypotheek je kunt krijgen. Wil je meer weten over je financiële mogelijkheden? Laat je dan adviseren door een onafhankelijke adviseur.