Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
De stijging van de hoogte van de studieschulden houdt de gemoederen flink bezig. Het is je vast niet ontgaan: in 2019 was de totale studieschuld van oud – en huidige studenten een stuk hoger dan vorig jaar. Sinds het nieuwe leenstelsel lenen studenten steeds vaker en meer. Starters buigen zich over de vraag of ze door die schuld nog wel een huis kunnen kopen.
Laatst gewijzigd
zondag 6 oktober 2019
Studieschuld en een hypotheek
In de praktijk zie ik dat een studieschuld niet altijd betekent dat je geen hypotheek af kunt sluiten. Een studieschuld is echter wel van invloed op de hoogte van je hypotheek. Een geldverstrekker houdt er namelijk rekening mee dat je ook aan die betalingsverplichting moet kunnen voldoen. Als je een vast inkomen hebt, dan hoeft een studieschuld je koopwens niet in de weg te staan. Het betekent alleen dat je minder kunt lenen en wellicht in een andere prijscategorie op zoek moet. De hoogte van je studieschuld bepaalt de impact. Hoe hoger de schuld, hoe minder je kunt lenen voor een woning.
Ik heb een studieschuld, wat nu?
Als je een studieschuld aan het opbouwen bent, dan is het verstandig om te sparen. Zo los je je studieschuld
straks sneller, of misschien wel in één keer, af. De oorspronkelijke schuld wordt meegerekend bij een hypotheekaanvraag, niet het bedrag dat je al hebt terugbetaald. Tenzij je extra aflost. Dat bedrag wordt wel verrekend.
Omdat de studieschulden oplopen, kiezen sommigen ervoor hun studieschuld niet te melden bij een hypotheekverstrekker. Dit omdat deze lening niet vermeld staat bij het BKR. Ik raad aan altijd eerlijk te zijn over een dergelijke schuld. Als je het niet meldt, loop je het risico dat je je vaste lasten uiteindelijk niet op kunt brengen.
Bron: CBS
Keyana de Waalis Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.