sluiten
Home Actueel
Verlagen van je hypotheekschuld met een schenking
Nieuws

Verlagen van je hypotheekschuld met een schenking

Vanaf 1 januari 2017 is het mogelijk om een belastingvrije schenking te doen als ouder aan je kind tot een maximum van € 100.000. Deze regel staat in de volksmond bekend als de Jubelton. Voorwaarde is dat het bedrag wordt gebruikt voor het kopen, verbouwen of afbetalen van een koophuis. De afgelopen jaren is hier veel gebruik van gemaakt.

Hypotheek Visie

vrijdag 8 december 2017

Aflossen van de hypotheek

Ongeveer 75% van de belastingvrije schenkingen wordt gebruikt voor het aflossen van de hypotheek. Hierdoor staan er minder huizen onder water. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor een verbouwing of voor de aanschaf van een huis. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer dat deze week verscheen.

Leeftijdsgrens

Om gebruik te kunnen maken van de regeling geldt er wel een leeftijdsgrens. De ontvanger of de partner moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Minder belastinginkomen voor de schatkist

De vrijstelling heeft de schatkist veel geld gekost doordat er veel minder belasting is ontvangen. In de periode 2013-2014 werd het verschil in inkomsten op ongeveer 100 miljoen euro geschat. Maar doordat er massaal gebruik is gemaakt van de regeling is dit bedrag toen al opgelopen tot ruim een miljard euro. Dit kwam mede door het tijdelijke karakter. Doordat de regeling vanaf begin dit jaar permanent is, verwacht het ministerie van Financiën voortaan beter uit te kunnen met de gereserveerde kosten van ongeveer 100 miljoen euro per jaar.

Vraag advies

Heb je een schenking ontvangen? En wil je deze graag gebruiken voor het kopen van een huis, verbouwing van je woning of aflossing van je hypotheek? Laat je dan goed adviseren over je mogelijkheden. Maak een afspraak met een adviseur van Hypotheek Visie.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel