Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Je hebt het geluk dat je je kind geld kunt schenken voor het kopen van een huis. Daardoor zijn er meer mogelijkheden voor het kopen van een huis en voor jou kan er belastingvoordeel zijn. Vanaf 1 januari 2017 is vastgesteld in de wetgeving dat je tot 100.000 euro belastingvrij mag schenken voor een eigen woning. Deze regeling wordt ook wel de Jubelton genoemd. Er zijn wel wat regels...
Laatst gewijzigd
woensdag 6 juni 2018
Er gelden bijzondere voorwaarden en niet altijd is schenken gunstiger. Zo moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn of een partner hebben in die leeftijdscategorie. En het geld mag uitsluitend besteed worden aan de eigen woning. Dat kan door de schenking te gebruiken bij de aankoop of door een deel van de hypotheek af te lossen wanneer de ontvanger al een woning in eigendom heeft. In beide gevallen verliest de ontvanger daarmee wel een stukje renteaftrek. Dat nadeel kan groter zijn dan het met de schenking te behalen voordeel. In sommige gevallen wordt dan gebruik gemaakt van de familiebank mogelijkheden. Daarover een andere keer meer.
In sommige gevallen kan niet de gehele 100.000 euro geschonken worden. Heb je al eerder voor een woning geschonken of een andere grote schenking gedaan aanje kind? Let dan extra goed op. Wanneer je in 2013 of 2014 geld aan je kind hebt geschonken voor een eigen woning, dan kun je helaas niet nog een keer belastingvrij voor dit doel schenken. Ook niet als je destijds minder dan 100.000 euro hebt geschonken.
Ouders mogen aan ieder van hun kinderen eenmalig belastingvrij ruim 20.000 euro schenken. Deze vrijstelling vindt haar oorsprong in de bruidsschat die men pleegde mee te geven als een kind ging trouwen. Het maakt bij deze eenmalige verhoogde vrijstelling niet uit waaraan het kind dit bedrag besteedt. Het kind moet wel op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar zijn (of een partner hebben in die leeftijdscategorie). Ook hier zit weer een spreekwoordelijk addertje onder het gras. Heb je zo’n eenmalig verhoogde schenking gedaan in de periode tussen 2010 en 2014? Dan kun je niet meer belastingvrij schenken voor de eigen woning van je kind.
Heb je de schenking van rond de 20.000 euro echter gedaan in 2015 of 2016? Dan mag je nog wel schenken voor de eigen woning van je kind. Ook hier weer goed opletten. Voor deze vrijstelling gelden ook bijzondere voorwaarden: het bedrag dat belastingvrij gegeven kan worden is maximaal 46.824 euro en moet worden geschonken vóór 1januari 2019.
Wanneer je dit leest en niet al eerder bent afgehaakt, alle lof! De regels zijn vrij complex. Toch valt er met schenken voordeel te behalen, mits de voorwaarden in acht worden genomen. Laat je goed voorlichten en kom tijdig naar de notaris of hypotheekadviseur voor een persoonlijk advies op maat.
John Roozeboom
Notaris Caminada Notarissen
Bonita Verberne - Casemanager bij Hypotheek Visie: John is notaris bij Caminada Notarissen en helpt mensen bij het maken van de juiste juridische keuzes bij het kopen van een woning.