sluiten
Home Actueel
Vrijstelling overdrachtsbelasting voor woningen tot €440.000
Nieuws

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor woningen tot €440.000

1 januari is gepasseerd en dat betekent: een nieuwe bovengrens voor de overdrachtsbelasting. Normaliter betaalt een koper 2% overdrachtsbelasting. Als een huizenkoper aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan hij/zij hiervan worden vrijgesteld. Een van die voorwaarden is de waarde van het huis. Vrijstelling is per 2023 mogelijk voor woningen tot €440.000.

Hypotheek Visie

vrijdag 30 december 2022

Vrijstelling voor starters op de woningmarkt

De vrijstelling wordt ook wel de startersvrijstelling genoemd. Het is bekend dat starters het lastig hebben de woningmarkt te betreden. Met het vrijstellen van overdrachtsbelasting hoopt de overheid het starters een stukje makkelijker te maken een (eerste) woning te kopen. De vrijstelling is voor huizenkopers tussen de 18 en 34 jaar, die nadrukkelijk zelf in de woning gaan wonen. Dit moet schriftelijk worden bevestigd. 

De regels gelden per persoon. Als twee mensen samen een huis kopen en een van de twee kopers 35 jaar of ouder is, is diegene verantwoordelijk voor het betalen van 2% overdrachtsbelasting over het eigen deel. 

Voorwaarden vrijstelling

Dit zijn in 2023 de voorwaarden voor vrijstelling van overdrachtsbelasting:

-       Vorig jaar gold een plafond van €400.000. Dit jaar mogen starters vrijstelling aanvragen bij woningen tot €440.000. 

-       De koper is tussen de 18 en 34 jaar oud.

-       De woning is om er zelf in te wonen, niet voor de verhuur.

-       De koper heeft niet eerder gebruikgemaakt van de startersvrijstelling.

-       De vrijstelling is voor het kopen van een woning. Dit hoeft niet per se een eerste koopwoning te zijn.

Hypotheek voor starters

Met het verruimen van de woningwaarde komen meer huizenkopers in aanmerking voor de startersvrijstelling. Dat is goed nieuws, want dat scheelt in de portemonnee. Wij vinden het daarnaast erg belangrijk dat je hypotheek ook een positieve invloed heeft op je portemonnee. Een te dure hypotheek is voor niemand goed. Benieuwd welke hypotheek bij jou en je financiële situatie past? Maak een afspraak.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel