sluiten
Home Actueel
Woningmarkt weer aantrekkelijk voor starters
Nieuws

Woningmarkt weer aantrekkelijk voor starters

Er zat langere tijd weinig beweging in de woningmarkt, maar inmiddels groeit het vertrouwen weer langzamerhand. Vooral starters beginnen weer vertrouwen te krijgen in de woningmarkt. Maar het zijn niet alleen de starters waarbij het vertrouwen aanzienlijk aan het stijgen is. Uit welke gegevens blijkt dit? En welke voordelen brengt dit met zich mee voor de toekomst? Maak snel een afspraak met een professionele Hypotheek Visie adviseur om je mogelijkheden te bespreken.

Hypotheek Visie

donderdag 21 december 2023

  22% meer hypotheekaanvragen

  In november 2023 werden er in totaal 32.180 hypotheken aangevraagd via het Hypotheken Data Netwerk (HDN) platform. Dit is een stijging van 22% ten opzichte van november 2022, toen er 26.406 hypotheken werden aangevraagd via het HDN platform. Deze groei komt voornamelijk door een toename in het aantal starters op de woningmarkt. Uit de cijfers van het HDN blijkt dat starters inmiddels verantwoordelijk zijn geworden voor ongeveer 35% van het totaal aantal hypotheekaanvragen.

  Financiële veerkracht bij starters

  De toename van het aantal hypotheekaanvragen door starters is opvallend. In november 2022 deden starters nog maar 3.000 aanvragen. Dit aantal is intussen gestegen naar 11.076 aanvragen in november 2023. Volgens het HDN zijn starters al vanaf 1 maart 2023 verantwoordelijk voor ongeveer 35% van het totaal aantal hypotheekaanvragen. Er vindt dus een zichtbare verschuiving plaats in de dynamiek van de woningmarkt. Ook de gemiddelde hypotheeksom steeg onder de starters, van € 302.000 in november vorig jaar naar € 327.000 momenteel. De hypotheeksom voor starters is hiermee gestegen met ruim 8%. Er blijkt dus niet alleen meer optimisme te ontstaan bij starters op de woningmarkt, maar ook een groeiende financiële veerkracht.

  Afspraak maken? Vul onderstaand formulier in.

  Ook vertrouwen bij huizenkopers

  De gegroeide financiële veerkracht is niet alleen aanwezig bij starters, maar ook bij de gevestigde huizenkopers op de woningmarkt. Voor deze groep steeg de gemiddelde hypotheeksom van € 308.000 in november 2022 naar € 335.000 in november 2023, een stijging van bijna 9%.

  In november 2023 is het aantal hypotheekaanvragen voor het kopen van een woning gestegen met 20.708 aanvragen. Ten opzichte van november 2022 is dit een stijging van 30%.

  Vooruitzichten 2024

  De vooruitzichten voor 2024 zijn voorzichtig positief. Er lijkt namelijk een voorlopig einde te zijn gekomen aan de stijging van de hypotheekrentes. De maximale bedragen die banken aan consumenten mogen lenen zijn vanaf 1 januari 2024 in een aantal situaties fors hoger dan in 2023. Ook de salarissen stijgen over het algemeen. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat wanneer er weer meer mensen een woning of appartement willen kopen de prijs opnieuw kan gaan stijgen. De ING verwacht dat eind 2024 de prijs van woonruimtes gemiddeld 4 % hoger zal liggen dan nu het geval is. Volgens ING Research zullen de huizenprijzen door deze stijging ongeveer net zo hoog komen te liggen als de piek van medio 2022.

  Weten wat jouw nieuwe mogelijkheden zijn op het gebied van een hypotheek aanvragen? Maak snel een afspraak met een ervaren Hypotheek Visie adviseur om je opties te bespreken!

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Meer actueel