sluiten

Kun je een huis kopen zonder vast contract?

Heb je een leuke baan, maar wel met een tijdelijk contract? Of werk je op uitzendbasis, als zzp-er of als ondernemer? In veel gevallen kun je gewoon een hypotheek afsluiten. Er moet wel extra goed gekeken worden welk bedrag je nu en in de toekomst verantwoord kunt lenen. Hieronder zetten we enkele belangrijke zaken voor je op een rij.

Hypotheek zonder vast contract

Intentieverklaring werkgever

Heb je nu een tijdelijk contract en wil je werkgever graag dat je bij hem blijft werken na afloop van je contract? Dan kan hij dat op een werkgeversverklaring aangeven. Dit noemen we een intentieverklaring. Met deze verklaring kun je in veel gevallen gewoon een hypotheek aanvragen. Alsof je een vast contract hebt. Krijg je geen intentieverklaring? Dan ziet de geldverstrekker je als flexwerker. Ook dan zijn er mogelijkheden voor een hypotheek.

Mogelijkheden flexwerkers

Als flexwerker heb je een flexibel arbeidscontract. Je werkt bijvoorbeeld via een uitzendbureau of op basis van een nuluren- of oproepcontract. Ook dan zijn er mogelijkheden voor een hypotheek. Voorwaarde is dat je nu aan het werk bent. De geldverstrekker gaat dan uit van het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar, met als maximum het inkomen van het laatste jaar. Wel is de kans aanwezig dat je niet de volledige koopsom kunt lenen en eigen geld nodig hebt, omdat de geldverstrekker meer zekerheid wil.

Er zijn sinds kort twee nieuwe mogelijkheden om je kansen op een hypotheek als flexwerker of zonder vast contract te vergoten:

Beide opties zijn via Hypotheek Visie in te zetten. 

Hypotheek krijgen als ZZP'er of ondernemer

Als ZZP'er of ondernemer heb je vaak te maken met wisselende inkomsten. Maar laten je inkomsten over een langere periode voldoende continuïteit zien, dan kun je wel degelijk in aanmerking komen voor het afsluiten van een hypothecaire lening. Een geldverstrekker kijkt naar je jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar en naar je eigen vermogen. Ben je net voor jezelf begonnen en kun je nog niet van 3 jaar cijfers overleggen? Dat hoeft niet te betekenen dat je geen hypotheek kunt krijgen.

Lees meer over de mogelijkheden om een hypotheek te krijgen (met eventuele NHG) als ZZP'er of ondernemer.

Andere mogelijkheden

Is je inkomen niet hoog genoeg om een hypotheek te kunnen krijgen voor het huis dat je op het oog hebt? Dan zijn er nog verschillende extra mogelijkheden: 

Hypotheek zonder vast contract

Wil je graag meer informatie over een hypotheek afsluiten zonder een vast contract? De onafhankelijke hypotheekadviseur van Hypotheek Visie vertelt je graag meer over de mogelijkheden.