sluiten
Home Woonsituaties Eerste huis kopen
Wat je moet weten voor je een huis koopt

Wat je moet weten voor je een huis koopt

Je eerste huis kan voorbij komen als een eerste liefde. Voor je het weet ben je tot over je oren verliefd en wil je niks anders meer. Toch is het goed om je roze bril even af te zetten voor je halsoverkop de koopakte tekent. Want met een scheefhangend aanrechtkastje valt te leven, maar de fundamenten moeten goed zijn.

Let op: je huis kan niet verhuizen!

Je huis kan dan nog zo prachtig zijn, als het te ver ligt van je studie, werk, ouders, vrienden, winkels én je sportclub is dat bijna direct een no-go. En hoe gezellig het stadscentrum nu mag lijken; een drukke weg of nachtelijke stappers kunnen je woonplezier in no time de das om doen. Let verder op:

  • Vervoer: Elke ochtend direct een file inrijden, daar wordt niemand blij van. Bekijk daarom de uitvalswegen en check hoe de verbindingen zijn met openbaar vervoer.

  • Hoe staat de woning? De oriëntatie van een huis kun je niet aanpassen, maar bepaalt wel de lichtval en hoeveel je gaat genieten van een tuin.

  • Is het een huis met prachtig vrij uitzicht? Check dan altijd het bestemmingsplan!

Zijn jullie toekomstbestendig?

Bedenk dat de indeling van een bestaande woning moeilijk en duur is om aan te passen. Een leeg huis ziet er bovendien altijd groter en lichter uit dan dat het in werkelijkheid is.

Zit samenwonen er in de nabije toekomst in? Dan is het handig om wat groter te kijken. Maar heb je de ruimte voorlopig niet nodig, bedenk dan dat een groter huis niet alleen nu duurder is, maar ook in de toekomst meer onderhoud vraagt.

Verborgen gebreken

Kijk altijd verder dan je neus lang is en check bij het bezoek bijvoorbeeld of alle dakpannen wel op het dak liggen, of de woning geïsoleerd is, wat de staat is van het hout- en schilderwerk en of de verwarming het wel doet. Als je er zelf niet zo’n kijk op hebt, neem dan iemand mee met een goed oog, of laat de woning bouwtechnisch keuren. Dat mag dan misschien een paar honderd euro kosten, het kan je duizenden euro’s besparen. Daarnaast moet ook op papier alles in de haak zijn, zodat je niet ineens aan een huurder vastzit of de bodem moet laten saneren.

Is het huis voor jou betaalbaar?

Met een constant lege portemonnee is de liefde snel bekoeld. Hoewel er altijd over de prijs van een huis valt te onderhandelen, moet je je straks wel de hypotheek kunnen veroorloven. Check daarom online je maximale hypotheek, en maak een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur van Hypotheek Visie. Dan weet je niet alleen wat kán, maar ook wat slim is in jouw situatie. Soms is er trouwens meer mogelijk dan je denkt, bijvoorbeeld met:

Hypotheek Visie helpt je graag op weg.