sluiten
Home Woonsituaties
Eerste huis kopen

Eerste huis kopen

Het is tijd voor een plekje van jezelf: je wilt je eerste huis kopen. Een leuk maar tegelijkertijd ook spannend moment. En zoals bij alles wat je voor het eerst doet, zal je veel vragen hebben. Hoeveel kan ik lenen voor mijn eerste woning? En waar moet ik verder allemaal op letten? We stellen je graag gerust: je bent niet de enige met deze vragen. De afgelopen 30 jaar hebben meer dan 100.000 klanten al de beste hypotheek via Hypotheek Visie afgesloten.

Eerste huis kopen

Op deze pagina helpen we je op weg met alle veelgestelde vragen over het kopen van je eerste huis.

  Hoeveel kan ik lenen voor mijn eerste huis?

  Voordat je op zoek gaat naar je eerste woning, is het verstandig om te weten hoeveel je kunt lenen. Met onze rekentool bereken je eenvoudig je maximale hypotheek. Zo krijg je een idee wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Een van onze hypotheekadviseurs kan kosteloos en vrijblijvend voor je uitrekenen hoeveel je precies kunt lenen.

  Tip: Je maandlasten moeten 'leefbaar' zijn. Houd ruimte over om leuke dingen te doen. Breng inzichtelijk wat je maandelijks maximaal wilt betalen voor je huis.

  Ik kan niet genoeg lenen om een eerste huis te kopen: wat nu?

  Je hebt je maximale hypotheek berekend. Het kan voorkomen dat je niet genoeg kunt lenen voor het kopen van een eerste woning. Voor veel starters is de huidige woningmarkt namelijk niet ideaal. De gemiddelde verkoopprijs van een woning is de afgelopen jaren flink gestegen.

  Er zijn gelukkig extra mogelijkheden waardoor je droomhuis misschien wel haalbaar is:

  Familiehypotheek  Wil de bank niet het hele hypotheekbedrag verstrekken? Dan kan een familiehypotheek de oplossing zijn. Dan leen je niet van de bank, maar van een familielid.
  Lees alles over de familiehypotheek

  Starterslening  De Starterslening kan je helpen om een hypotheek voor je eerste huis rond te krijgen. Dit is een aanvullende lening naast je hypotheek. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

  Lees alles over de starterslening

  Een sterke onderhandelingspositie in de huizenmarkt

  De huizenmarkt is moeilijk, zeker voor starters. Als je wilt bieden op een huis, wil je daarom een zo sterk mogelijke onderhandelingspositie hebben. 

  Tip: de Hypotheekbelofte.

  • Snel een overzichtelijk rapport met jouw mogelijkheden

  • Kosteloos en vrijblijvend

  • Meer zekerheid van financiering met hulp van een expert

  • Een check bij meerdere geldverstrekkers

  • Sterke onderhandelingspositie tijdens de huizenjacht

  Met de Hypotheekbelofte krijg je zekerheid over hoeveel je kunt bieden op een eerste woning. Zo ga je op zoek naar een huis dat je ook echt kunt betalen en heb je een sterke onderhandelingspositie in de huidige huizenmarkt. De verkoper ziet met De Hypotheekbelofte namelijk ook dat jij financieel gezien een goede partij bent.

  Tip: wij werken veel samen met lokale makelaars. Vraag bij onze adviseurs eens naar de kennis die wij hebben over de woningmarkt in jouw gewenste woonplaats. Dit kan je een betere positie opleveren.

  Eerste huis

  Stappen om je eerste huis te kopen

  Nu je weet hoeveel je kunt lenen en hoe je een goede onderhandelingspositie verkrijgt, is het tijd voor een de volgende fase. 
  Het kopen van een huis doe je stap voor stap. Ga niet overhaast te werk. Het kan best moeilijke stof zijn, dus neem de tijd om alles op een rij te krijgen en te begrijpen. Onze adviseurs nemen graag de tijd om je alles uit te leggen. Ben je benieuwd welke stappen je gaat doorlopen? Lees dan het stappenplan huis kopen>

  Welke hypotheek neem ik voor mijn eerste huis?

  Ga je een eerste huis kopen? Dan kun je kiezen uit twee hypotheekvormen of een combinatie hiervan als je wilt profiteren van hypotheekrenteaftrek:

  Annuïteitenhypotheek

  Bij een annuïteitenhypotheek deze hypotheekvorm los je elke maand af en heb je steeds dezelfde bruto maandlasten.

  • Je bruto maandlasten blijven deze gehele tijd gelijk.

  Lees meer over de annuïteitenhypotheek >

  Lineaire hypotheek

  Bij een lineaire hypotheek start je met hogere maandlasten, maar dalen deze daarna elke maand. 

  • Je maandlasten zijn in het begin wat hoger, maar dalen ieder jaar.

  Lees meer over de lineaire hypotheek >

  De hypotheekadviseur gaat samen met jou na welke hypotheekvorm het beste bij je past. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Verder vergelijkt onze adviseur de rentes bij diverse hypotheekaanbieders, leest hij de kleine letters en checkt hij de voorwaarden van verschillende aanbieders. Zo zoekt hij de best passende hypotheek bij jouw wensen en mogelijkheden.

  Hoe lang zet ik de hypotheekrente vast?

  Wanneer je een eerste hypotheek kiest, moet je ook aangeven hoelang je de hypotheekrente wilt vastzetten. Dat noemen we de rentevaste periode van een hypotheek.

  Zet je de rente lang vast, dan is de rente hoger. Je bent dan wel verzekerd van vaste maandlasten voor een lange tijd. Hoe korter de rentevaste periode, hoe lager de rente.

  Verwacht je dat je salaris de komende jaren flink stijgt? Dan is een stijging van de maandlasten misschien niet zo erg. Is er een kinderwens en gaat een van jullie dan minder werken? Een stijging van de maandlasten is dan niet zo prettig. Met spaargeld kun je misschien een stijging van de maandlasten opvangen.

  Tip: vraag je adviseur om verschillende opties voor je te berekenen. Als je duidelijk ziet welke maandlasten horen bij welke rentevaste periode dan is het wellicht wat makkelijker om een keuze te maken.

  Risico’s bij het kopen van je eerste woning als starter

  Met ons persoonlijke advies sluit je de beste hypotheek. Een van onze ervaren hypotheekadviseurs spreekt alles met je door. We staan ook even stil bij de minder leuke dingen. Zo kun je écht onbezorgd kopen en gaan genieten van je eerste huis. 

  • Arbeidsongeschikt of werkloos raken

  • Scheiding 

  • Overlijden van je partner

  Meer informatie voor starters

  Huis kopen en een studieschuld

  Heb je een studieschuld? Dan zijn er toch genoeg mogelijkheden om een starterswoning te kunnen kopen.
  Lees meer over een huis kopen met een studieschuld

  Geen vast contract en een huis kopen

  Heb je een leuke baan, maar wel met een tijdelijk contract? Of werk je op uitzendbasis? Denk niet te snel dat het kopen van een eerste huis voor jou geen optie is. In veel gevallen kun je gewoon een hypotheek afsluiten.
  Lees meer over geen vast contract en een hypotheek

  Kosten voor het kopen van een huis

  Als je een huis koopt, betaal je niet alleen de koopprijs. Je moet ook rekening houden met andere kosten. Lees meer over wat kost het kopen van een huis?
  Meer weten over de kosten koper van een huis?

  Een hypotheek met eigen geld

  Je wilt een hypotheek afsluiten omdat je een eerste huis wilt kopen. Het bedrag dat je kunt lenen is vaak niet voldoende. Je mag namelijk maar 100% van de waarde van de woning lenen. Dat is niet genoeg om de koopsom plus de bijkomende kosten te betalen. Daarom kun je meestal alleen een huis kopen als je ook eigen geld inbrengt.
  Lees meer over een huis kopen met eigen geld

  Een appartement kopen

  Wil je een appartement kopen? Dan moet je op een aantal punten letten. Zo krijg je ook het exclusieve gebruiksrecht van jouw eigen appartement en word je mede-eigenaar van het hele gebouw.
  Lees meer over het kopen van een appartement

  Stappen eerste huis kopen

  Afspraak maken?

  Maak een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur om jouw situatie te bespreken.

  Afspraak maken