Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Laatst bekeken
Je wilt dolgraag een huis kopen. Een eigen stekje dat je helemaal naar wens kunt inrichten. Vol enthousiasme begin je aan je zoektocht. Als je denkt dat je met het betalen van de koopprijs het huis in je bezit hebt, dan heb je het mis. Je krijgt namelijk nog met een aantal extra kosten te maken. Het is verstandig om hier op voorhand al rekening mee te houden.
Je hebt het huis van je dromen gevonden. Bij de vraagprijs van een woning staat vaak de afkorting k.k. vermeld. Dit staat voor kosten koper. Dit wil zeggen dat de kosten die nodig zijn om de woning op jouw naam te zetten voor rekening zijn van de koper. Het gaat om de volgende kosten:
Overdrachtsbelasting van 2%
De notariskosten voor de overdracht van de woning
Om het huis te kunnen kopen heb je waarschijnlijk een hypotheek nodig. Ook voor het regelen van je hypotheek maak je kosten.
Advieskosten
Taxatiekosten
Bankgarantie
Notariskosten voor inschrijving hypotheekakte
Kosten Nationale Hypotheek Garantie (indien van toepassing)
Is het geen bestaande woning waar je hart sneller van gaat kloppen, maar juist een nieuwbouwhuis? Bij de koopprijs van een nieuwbouwwoning zie je de afkorting v.o.n. staan. De woning koop je dan “vrij op naam” (v.o.n.). Dit betekent dat een aantal kosten al bij de verkoopprijs zijn inbegrepen. Het gaat hier om de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de overdracht van de woning.
Om het huis waar je oog op is gevallen te kunnen kopen, heb je dus meer geld nodig dan alleen de koopsom van de woning. Het is mogelijk om (een deel van) deze kosten mee te nemen bij het sluiten van je hypotheek. Je hypotheekbedrag wordt dan wat hoger dan de koopsom van je woning. Let op! Je mag maar maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. De kans is groot dat je niet alle kosten kunt meefinancieren. Je hebt dus wel wat eigen geld nodig.
Ben je benieuwd naar je mogelijkheden?