sluiten
Home Actueel
Meer huiseigenaren kiezen voor verbouwing
Blog

Meer huiseigenaren kiezen voor verbouwing

Vorige week rondden we het hypotheektraject af van een stel met twee kinderen. In eerste instantie schoven ze bij ons aan tafel om te spreken over een nieuwe woning en de daarbij horende hypotheek. Ze wilden namelijk meer ruimte met opgroeiende kinderen. Dat die droomwoning nog niet zo makkelijk te vinden was, resulteerde in een andere oplossing: ze gaan verbouwen.

Laatst gewijzigd

maandag 31 december 2018

Krapte op woningmarkt resulteert in meer verbouwingen

Dat meer huiseigenaren een verbouwing overwegen komt niet uit onverwachte hoek. Door de krapte op de woningmarkt is het vinden van een woning, die voldoet aan je woonwensen, niet makkelijk. Het aanbod is klein en de concurrentie is groot. Daarom kiezen steeds meer mensen er voor om in de huidige woning te blijven en deze te verbouwen. De stijging in het aantal verbouwingen wordt onder andere bevestigd door het Economisch Instituut voor de Bouw. Verbouwingen zorgden afgelopen jaar voor 15% meer bouwvolume dan in de twee jaar daarvoor.

Een verbouwingshypotheek

Een verbouwing mag je onder een aantal voorwaarden meefinancieren in je hypotheek. Dit is niet alleen mogelijk bij de aankoop van een nieuwe woning, maar wellicht ook bij je huidige woning. Heb je enkele jaren geleden een woning aangeschaft en is de woningwaarde nu hoger, dan heb je ruimte in je hypotheek voor de kosten van een verbouwing. Je mag namelijk 100% van de huidige waarde van je woning lenen. Er ontstaat tevens ruimte in de hypotheek voor een verbouwing als je al een deel van je hypotheek hebt afgelost.

Is het bovenstaande niet van toepassing in jouw situatie? Dan is het meefinancieren van een verbouwing alleen mogelijk als de verbouwing meerwaarde voor je woning oplevert. Let op: een nieuwe keuken levert geen meerwaarde op, een aanbouw of dakkapel bijvoorbeeld wel. De (huidige en toekomstige) woningwaarde wordt bepaald door een makelaar-taxateur.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn voor een verbouwing? Een hypotheekadviseur kijkt met je mee naar je wensen en mogelijkheden voor een verbouwingshypotheek.

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel