sluiten
Home Actueel
Je maximale hypotheek berekenen
Blog

Je maximale hypotheek berekenen

Bereken op vele verschillende websites je maximale hypotheekbedrag en je krijgt iedere keer een andere uitkomst. Hieruit blijkt maar weer dat een hypotheek echt een stukje maatwerk is. Het lijkt zo makkelijk. Je hebt vast wel eens op een verjaardag gehoord “Hoeveel hypotheek je kunt krijgen? Ohh, dat is simpel. 5 keer je jaarsalaris”. Maar zo rechttoe rechtaan is het niet. Er zijn vele aspecten die van invloed zijn op hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

Laatst gewijzigd

vrijdag 2 maart 2018

Rente

De rente is een van de belangrijke punten wat bepaalt hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Dit verklaart ook de verschillen in de uitkomsten op de websites. Er wordt niet overal met dezelfde rente gerekend. Het is niet zo dat een hogere rente automatisch betekent dat je maximale hypotheek lager is. Soms is het bedrag zelfs iets hoger. Maar dat is allemaal afhankelijk van de rente waarmee gerekend wordt.

Leningen en schulden

Wat ook een negatief effect kan hebben op het maximale hypotheekbedrag is een lening. Van de meeste soorten leningen is wel bekend dat het gevolgen heeft voor het hypotheekbedrag. Zoals een doorlopend krediet, een persoonlijk krediet of een private lease auto. Maar ook een nieuwe telefoon kan het bedrag beïnvloeden. Als de telefoon meer waard is dan € 250,- en je hebt afgesproken om dit in termijnen te betalen dan wordt het gezien als lening en wordt het bedrag geregistreerd bij BKR.

Denk daarnaast ook aan de mogelijkheid tot rood staan bij de bank. Ook al sta je niet rood, het rood kunnen staan staat wel geregistreerd bij BKR en heeft dus een negatieve invloed. Dit kan ook gelden voor een creditcard, ook als deze niet wordt gebruikt. En iets (online) gekocht op afbetaling? Hetzelfde verhaal. Ook de kleine bedragen worden geregistreerd en hebben invloed op je maximale hypotheek.

Studielening

Een studielening wordt niet geregistreerd bij het BKR en daardoor is het niet altijd duidelijk of het wel of niet meetelt bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag. Dit is wel het geval.

Een berekening online kan een goede indicatie geven van de maximale hypotheek, maar laat je altijd adviseren door een financieel adviseur. Dan weet je zeker waar je aan toe bent.

Els van Setten is Online Financieel Adviseur bij Hypotheek Visie en vertelt in haar blogs over haar werk als financieel adviseur.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel