sluiten
Home Actueel
Energielabel van een woning steeds belangrijker
Nieuws

Energielabel van een woning steeds belangrijker

Energiezuinige woningen zijn in trek. Helemaal nu menig huishouden te kampen heeft met hoge energielasten. De sterk gestegen energieprijzen zorgen ervoor dat potentiële kopers de meerwaarde van een hoog energielabel zien. Dat merken makelaars, aldus NVM-dochter brainbay, dat onderzoek deed naar huizen en energielabels.

Hypotheek Visie

maandag 7 november 2022

Energielabel van een woning steeds belangrijker

Duurzame huizen hebben hogere woningwaarde

De huizenprijzen stijgen minder sterk en het aanbod neemt toe. Dit maakt dat huizenkopers meer keus hebben en een energielabel doorslaggevend kan zijn om een woning wel of niet te kopen. Een groene woning met een A of A+ label heeft vooral in de huidige markt vele voordelen ten opzichte van een woning met een laag label. Dit verschil is terug te zien in de waarde: een groene woning is meer waard.

Dat een huis meer waard is, betekent automatisch ook een hogere verkoopprijs. Brainbay merkte het volgende op: een woning met energielabel C brengt gemiddeld 11,6% meer op dan eenzelfde soort woning met label G. Prijstechnisch gezien kan dit een verschil van bijna €50.000 zijn.

Groene woningen meer in trek

De verkoopaantallen van duurzame woningen lopen minder snel terug. De daling is het meest aanwezig in de klassen met energielabels E,F en G. Hiervan werden er gemiddeld 15% minder verkocht. Dit terwijl makelaars bij duurzame woningen een minder groot effect ondervinden van de marktomstandigheden.

Verbeteren energielabel

Met name de overstap van energielabel G naar label C is een goede zet met een waardevermeerdering van zo’n 12%. Van energielabel E naar B levert een meerwaarde van 10% op (op basis van het derde kwartaal van dit jaar).

Hoe belangrijk is het energielabel voor jou?

Een huis met een gunstig label heeft de nodige voordelen. Maar ook als je een minder groene woning op het oog hebt, kunnen verduurzamingsmaatregelen het verschil maken. Benieuwd welke rol duurzaamheid speelt in je huidige of toekomstige woning? Een financieel adviseur vertelt je graag wat er mogelijk is binnen jouw hypotheek. 

Deel deze pagina:

Meer actueel

Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
Meer actueel