sluiten
Home Actueel
Huiseigenaren stellen verbouwingen uit door financiële onzekerheid
Nieuws

Huiseigenaren stellen verbouwingen uit door financiële onzekerheid

Verbouwen of verhuizen? Een veel gestelde vraag onder huiseigenaren. Als de huidige woning niet meer helemaal voldoet aan de woonwensen, maar het huis wel potentieel heeft om het tot droomhuis te maken, is verbouwen een hele goede stap. Maar de financiële onzekerheid gooit roet in het eten voor veel huishoudens. Zij stellen door de stijgende maandlast verbouwingen uit. 

*tekst gaat verder onder afbeelding

Hypotheek Visie

zondag 9 juli 2023

  Ruim een derde schuift verbouwing op lange baan vanwege financiën

  Vergelijkingssite Slimster deed met veldwerkbureau Panel Inzicht onderzoek naar de verbouwplannen van huiseigenaren in Nederland. Van de tweeduizend ondervraagden was bijna de helft van plan dit jaar de woning te verbouwen. Opmerkelijk is dat 35% van de huizenbezitters met verbouwplannen toch van een verbouwing afziet om financiële redenen. 16% van de respondenten heeft een andere beweegreden om de verbouwing op de lange baan te schuiven.

  Stijgende maandlasten van grote invloed

  De meeste huiseigenaren stellen verbouwingen uit door financiële onzekerheid. Deze onzekerheid is o.a. het gevolg van de stijgende hypotheekrente, maar we spreken ook van een stijging van de maandlasten in het algemeen. De inflatie stuwt de kosten voor bouwmateriaal en vaklieden omhoog. De kosten omtrent levensonderhoud, zoals de wekelijkse boodschappen, zijn eveneens gestegen.

  Met name in Friesland worden de verbouwplannen gepauzeerd vanwege de gestegen maandlasten, zo constateert Slimster. Bewoners in Gelderland en Overijssel moeten er ook aan geloven. Ruim de helft van de ondervraagden, woonachtig in Friesland, staakt de verbouwplannen vanwege de hoge kosten. De onderzoekers zien een mogelijk verband tussen het uitstellen van verbouwingen en de provincies die het meest getroffen zijn door de energiecrisis.

  Verbouwing financieren: meer mogelijk dan je denkt!

  Niet alle verbouwplannen worden op de lange baan geschoven. Gelukkig, want verbouwen is een heel goed idee om woonplezier te vergroten, zonder dat je genoodzaakt bent te verhuizen. Een verbouwing kan je meefinancieren in je hypotheek als je inkomen dat toelaat. Vooral in het geval van verbouwingen die meerwaarde aan de woning geven is vaak meer mogelijk dan je denkt. Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur of schuif aan tafel bij een online adviseur.

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  woning verduurzamen 2023 Nieuws Woning verduurzamen in 2023 huiseigenaren subsidieaanvraag verduurzaming Nieuws Een derde huizenbezitters zet subsidieaanvraag verduurzamen niet door
  Meer actueel