sluiten
Home Actueel
Woning verduurzamen in 2023
Nieuws

Woning verduurzamen in 2023

Energiebesparende maatregelen zijn populair. Niet verwonderlijk, want huishoudens kunnen maandelijks een leuk bedrag besparen als zij een duurzaam ingerichte woning hebben. Duurzame maatregelen mogen meegefinancierd worden binnen de hypotheek, en er zijn subsidiemogelijkheden. Een huis verduurzamen in 2023, dit wijzigt er:

Hypotheek Visie

vrijdag 16 juni 2023

  Meest voorkomende verduurzamingsmaatregelen

  Wat zijn de meest voorkomende energiebesparende maatregelen in 2023?

  Zonnepanelen plaatsen

  Ook in 2023 is het aanbrengen van zonnepanelen op je dak één van de populairste energiebesparende maatregelen. Je koopwoning verrijken met zonnepanelen heeft een positief effect op je energierekening én is goed voor het milieu. Daarbij zijn er momenteel erg veel subsidies en initiatieven, ook op gemeenteniveau, om zonnepanelen te financieren.

  Isolatie

  Je kunt je huis in 2023 gunstig isoleren met hulp van subsidie voor isolerende voorzieningen. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, of vloerisolatie. Gemiddeld genomen krijg je 15% van de kosten van je isolatie vergoed.

  Warmtepomp installeren

  Een warmtepomp kan meer dan alleen verwarmen. Een warmtepomp kan namelijk ook de warme binnenlucht naar buiten verplaatsen.

  Verdere maatregelen

  Ook isolerende deuren, energiezuinige ventilatie, of douche met warmteterugwinning kunnen een uitkomst bieden bij het aanbrengen van energiebesparende maatregelen.

  Subsidie mogelijk voor één isolatiemaatregel

  In het nieuwe jaar is het aanvragen van subsidie voor één isolerende voorziening toegestaan. De subsidie dekt zo’n 15% van de kosten en is aan te vragen voor maatregelen genomen na 2 april 2022. In 2022 dekte de subsidie gemiddeld 30% van de kosten enkel bij twee isolatiemaatregelen.

  24 maanden de tijd voor aanvraag

  Consumenten krijgen langer de tijd om een subsidieaanvraag te doen. In 2023 heb je 24 maanden de tijd om een aanvraag in te dienen, vanaf het moment dat de duurzame maatregel geplaatst is. Dit is geldig voor verduurzaamwerkzaamheden na 1 januari 2022.

  Veranderingen in 2023

  Naast het verruimen van de aanvraagtermijn en subsidie voor één isolatiemaatregel zijn er nog enkele wijzigingen:

  -       De berekening voor glasisolatie is gewijzigd. Het kozijn telt in het nieuwe jaar mee bij de berekening.

  -       Een elektrische kookvoorziening in huis? Huiseigenaren kunnen hiervoor subsidie krijgen van €400 als men voldoet aan de voorwaarden.

  -       Het thermisch vermogen van warmtepompen, waarvoor je subsidie kan krijgen, gaat omhoog. Vanaf 2023 geldt subsidie enkel voor warmtepompen tot 400kW.

  Duurzaam verbouwen en je hypotheek

  Duurzaam wonen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Je kunt voor een woning tot 100% van de woningwaarde lenen, tenzij je besluit de woning te verduurzamen. Dan geldt een plafond van 106% van de woningwaarde. Een hypotheekadviseur licht graag alles toe als het gaat om duurzaam verbouwen en je hypotheek. Maak een afspraak

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Meer actueel