sluiten
Home Actueel
Ik kan mijn hypotheek niet meer betalen. Wat nu?
Nieuws

Ik kan mijn hypotheek niet meer betalen. Wat nu?

Je hebt altijd netjes maandelijks je hypotheek betaald. Maar nu kun je je maandlasten niet meer opbrengen en heb je last van slapeloze nachten en stress. Wat kun je dan het beste doen? Hypotheek Visie geeft je een aantal tips.

Hypotheek Visie

dinsdag 27 december 2016

hypotheek niet meer kunnen betalen

Neem contact op met de bank

Het verlies van je baan, een scheiding of dubbele maandlasten omdat je een nieuw huis hebt gekocht maar de oude nog niet is verkocht. Allemaal situaties die er voor kunnen zorgen dat het lastig is om je hypotheek elke maand te betalen. Dreig je in de problemen te komen? Neem dan vooral op tijd contact op met de bank of je hypotheekadviseur. Zij kunnen samen met jou kijken naar een oplossing. Wanneer je betalingsachterstand niet te veel is opgelopen, is een bank meer bereid om naar een oplossing te zoeken.

Hypotheek oversluiten

De hypotheekrente staat momenteel erg laag. Is de hypotheekrente die je nu betaalt hoger dan de huidige rente, dan kun je op je maandlasten besparen door je hypotheek over te sluiten. Het oversluiten van je hypotheek is overigens niet zonder kosten. Misschien moet je zelfs een boete betalen. Maar het kan zijn dat deze kosten niet opwegen tegen het voordeel dat je kunt behalen. Het kan soms mogelijk zijn om de kosten mee te financieren in je nieuwe hypotheek. Een adviseur kan inzichtelijk maken of oversluiten voordelig is.

Krijg inzicht in je inkomsten en uitgaven

Weet jij wat er maandelijks binnenkomt aan inkomsten en wat je maandelijks uitgeeft? Je denkt misschien van wel. Maar je pinpas is zo gepakt en je geeft misschien ongemerkt wel te veel geld uit aan boodschappen en kleding. Wil je weten hoe je inzicht kunt krijgen? Ga dan eens naar de site van het Nibud. Zij geven tips hoe je het beste kunt budgetteren. Bovendien kun je je uitgave patroon vergelijken met dat van anderen. Wie weet zijn er wel mogelijkheden om te besparen op je vaste lasten.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is een cliché maar daarom niet minder waar. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Sluit vooral geen te hoge hypotheek af. Het aangaan van een maximale hypotheek klinkt in eerste instantie als muziek in de oren. Maar is dit wel verstandig? Kun je de daarbij behorende lasten wel goed dragen en je leven blijven leiden zoals je dat zou willen?

Verzekeren inkomensdaling

Werkloos of arbeidsongeschikt raken heeft grote financiële consequenties. Misschien heb je genoeg spaargeld en kun je zo’n inkomensdaling opvangen. Het is ook goed om te weten, dat je je kunt verzekeren voor een dergelijke inkomensdaling. Zo kun je een woonlastenverzekering afsluiten. Met de uitkering van deze verzekering, betaal je je woonlasten.

Hypotheek met NHG

Het afsluiten van een hypotheek met NHG, biedt ook extra zekerheid. Je kunt dan een beroep doen op de woonlastenfaciliteit; een aanvullende lening waaruit dan tijdelijk een deel van je woonlasten wordt betaald. Als je de hypotheek niet zelf meer kunt betalen en je woning moet gedwongen worden verkocht, dan wordt onder voorwaarden de restschuld door NHG aan de geldverstrekker betaald.

Op zoek naar een oplossing?

Heb je of dreigt er voor jou een betalingsachterstand? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie. Samen met jou kunnen we kijken welke mogelijkheden er zijn om dit op te lossen.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Nieuws Nationale Hypotheek Garantie (NHG) viert 25-jarig bestaan Blog Waarom een hypotheek met NHG afsluiten? Blog Help! Ik ben arbeidsongeschikt geraakt
Meer actueel