sluiten
Home Actueel
Aantal woningbezichtingen neemt toe, koopvertrouwen positief
Nieuws

Aantal woningbezichtingen neemt toe, koopvertrouwen positief

Wie verhuisplannen heeft of een eerste woning wilt kopen, kan niet om Funda heen. Het woningplatform helpt 4,1 miljoen mensen per maand bij het zoeken naar een passende woning. Ieder kwartaal doet Funda onderzoek naar hoe woningzoekenden de woningmarkt ervaren. In het tweede kwartaal waren meer potentiële huizenkopers het eens: het is een prima moment om te kopen en verkopen. 

*tekst gaat verder onder afbeelding

Hypotheek Visie

vrijdag 14 juli 2023

woningbezichtigingen woningmarkt koopvertrouwen

Meer woningzoekenden vroegen bezichtiging aan

De concurrentie op de markt neemt iets toe. Dat concludeerde Funda aan de hand van het aantal informatieaanvragen en bezichtigingen. Meer woningzoekenden vroegen informatie op over een woning of wilden een kijkje nemen in de woning. Dat is een stijging van 11 in het eerste kwartaal naar 13 in het tweede kwartaal van dit jaar. De stijging is met name te zien in de prijscategorie €300.000 tot €400.000. Het hogere segment laat een daling zien, wat waarschijnlijk het resultaat is van de gestegen hypotheekrente. 

Vertrouwen in kopen en verkopen woning

Het vertrouwen in de woningmarkt noemt Funda positief. Woningzoekenden zijn sinds 1,5 jaar gunstig gestemd als het om de aankoop van een woning gaat. Dit kwartaal zien we een afvlakking, maar het vertrouwen is nog steeds iets gestegen met 0,4%. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2022 steeg het koopvertrouwen met 24%.

Het verkoopvertrouwen is eveneens gestegen. Ten opzichte van 2022 nam het vertrouwen toe met bijna 21%. Ten opzichte van vorig kwartaal steeg het koopvertrouwen met 1,7%. Huiseigenaren staan positiever tegenover het goed kunnen verkopen van de huidige woning.

Voorspelling woningmarkt

De woningzoekenden zien de toekomst van de woningmarkt positief tegemoet. Zij verwachten dat het kopen van een woning aantrekkelijker wordt. 30% van de respondenten voorspelt dat kopen over 6 maanden gunstig is. 29% van de respondenten denkt dat het over zes maanden interessant is de woning te verkopen. Dat is nog steeds een derde van de ondervraagden, maar wel 11% minder dan het verkoopvertrouwen van nu.  

Het vertrouwen van woningzoekenden in de woningmarkt is toegenomen. Een deel hiervan vindt het een uitstekend moment een woning te kopen of verkopen. Voelt dat voor jou ook zo? Maak dan een afspraak bij een hypotheekadviseur om de hypotheekmogelijkheden voor jouw volgende woonstap te bekijken. 

Deel deze pagina:

Meer actueel

Blog Tips voor het bezichtigen van een huis levensloopbestendige woning Blog Blog: oud worden in eigen huis? Maak woning levensloopbestendig!
Meer actueel