sluiten
Home Actueel
Blog: oud worden in eigen huis? Maak woning levensloopbestendig!
Blog

Blog: oud worden in eigen huis? Maak woning levensloopbestendig!

Een levensloopbestendige woning is zoals de naam al zegt een woning waar je je gehele leven fijn woont. Een woning, die van alle gemakken voorzien is, zodat je op je oude dag niet genoodzaakt bent te verhuizen. Oud worden in je eigen huis? Maak je woning levensloopbestendig!

*tekst gaat verder onder afbeelding

Laatst gewijzigd

woensdag 28 juni 2023

levensloopbestendige woning

    Wat maakt een woning levensloopbestendig?

    Veel senioren besluiten op hun oude dag gelijkvloers te gaan wonen. Het ouderlijk huis wordt ingeruild voor een appartement of bungalow. Maar wat als je ontzettend fijn woont en je eigenlijk niet weg wilt? Aanpassingen aan je woning kunnen ervoor zorgen dat jouw woning levensloopbestendig wordt. 

    Aanpassingen om een huis levensloopbestendig te maken:

    • Drempels verwijderen en ruime looproutes creëren

    • Een slaapkamer/badkamer op de begane grond

    • Traplift

    • Voldoende verlichting in en om de woning

    • De tuin onderhoudsvriendelijk maken

    • Muurbeugels, verhoogd toilet en/of inloopdouche

    Er zijn meerdere opties om een woning geschikt te maken voor de toekomst. Soms zijn grote aanpassingen nodig, maar vaak kunnen kleine, extra voorzieningen al een wereld van verschil maken. 

    Hoe financier je aanpassingen aan de woning?

    Je woning gereed maken voor je oude dag gaat gepaard met kosten. Een verbouwing kan – afhankelijk van de keuzes die je maakt – gefinancierd worden met behulp van een hypotheek. Zo is het mogelijk een tweede hypotheek af te sluiten om de verbouwing te financieren of zijn er mogelijkheden binnen je bestaande hypotheek. Dit hangt af van de hoogte van je huidige hypotheek, de waarde van je woning en de maatregelen die je treft.

    Oversluiten kan eveneens meer financiële ruimte voor een verbouwing geven. Mogelijk kunt u een hogere hypotheek met dezelfde maandlast afsluiten bij een andere hypotheekverstrekker, waardoor meer ruimte ontstaat om de woning levensloopbestendig te maken. 

    Senioren en een hypotheek

    Als senior zijn de regels voor een hypotheek nét iets anders. Hypotheekverstrekkers hanteren voorwaarden met betrekking tot leeftijd. Dat heeft invloed op de hoogte van jouw hypotheek, de optie om een tweede hypotheek af te sluiten en de looptijd van de hypotheek. Advies is dus gewenst als je besluit je woning levensloopbestendig te maken.

    Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur en ontdek meer over verbouwen, financieringsmogelijkheden, een seniorenhypotheek én subsidies. 

    Deel deze pagina:

    Meer actueel

    wonen ouders kinderen Nieuws Ouders en kinderen zoeken naar (woon)oplossing verhuizen of blijven wonen Blog Verhuizen of blijven wonen: wat is verstandig?
    Meer actueel