sluiten
Home Actueel
Tips voor het bezichtigen van een huis
Blog

Tips voor het bezichtigen van een huis

Het huis ziet er op internet geweldig uit. Het lijkt erop dat je bij al je woonwensen een vinkje kunt zetten en je richt de kamers in gedachte al in. Tijd voor het moment suprême: de bezichtiging. Wij geven je een aantal tips voor een succesvolle bezichtiging.

Laatst gewijzigd

woensdag 8 augustus 2018

1. Zet je woonwensen op een rij

Voordat je naar een bezichtiging gaat, is het van belang dat je voor jezelf weet aan welke aspecten je droomhuis echt moet voldoen. Maak bijvoorbeeld een checklist waarop je het huis gaat beoordelen. Zo zie je in één oogopslag of de woning daadwerkelijk voldoet aan jouw verwachtingen. Kijk daarnaast naar wat andere huizen in dezelfde prijsklasse te bieden hebben, en vraag aanvullende gegevens over de waarde op bij het Kadaster (indien je een bod wil uitbrengen).

2. Neem een extra paar ogen mee

Een objectieve kijk kan nooit kwaad. Terwijl jij misschien al op een roze wolk door het huis loopt, ziet de ander wellicht gebreken die je niet over het hoofd wil zien. Dit kan ook een aankoopmakelaar zijn, die je begeleidt in het gehele aankoopproces.

3. Onderzoek de staat van het huis

Vuur gerust een vragenvuurtje op de verkopend makelaar af. Je bent namelijk niet op bezoek in het huis, maar een potentieel koper. Dan wil je graag weten hoe de staat van het huis is. Zo heb je een eigen onderzoeksplicht, en is de verkoper verplicht je alles te vertellen over het huis wat hij weet. Maar ook vragen zoals: “Hoelang heeft de verkoper hier gewoond?” en “Waarom staat het huis te koop?” kunnen je nuttige informatie verschaffen. Is het huis in korte tijd meerdere keren verkocht, dan kan dit duiden op ongemakken.

4. Voldoet de buurt aan je wensen?

Voor het ultieme woongenot is ook de buurt van belang. Maak eens een praatje met de buren en kijk of dat klikt. Zo hoor je ook meteen hoe zij het ervaren om in die omgeving te wonen.

5. Vraag naar het energielabel

Een gunstig energielabel is gunstig voor je maandlasten. Een energiezuinig huis kan dus heel interessant zijn. Heeft het huis weinig energiebesparende voorzieningen? Vraag dan na wat de verkoper op dit moment aan maandlasten kwijt is.

Droomhuis

Bestempel jij dit huis als jouw droomhuis na de bezichtiging? Dan kun je verdere stappen ondernemen.

Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur om te kijken hoeveel je kunt lenen. En als laatste: laat het huis bouwtechnisch keuren, zodat bijvoorbeeld asbest, vochtplekken en scheuren geen problemen vormen.

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren