Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Het huis ziet er op internet geweldig uit. Het lijkt erop dat je bij al je woonwensen een vinkje kunt zetten en je richt de kamers in gedachte al in. Tijd voor het moment suprême: de bezichtiging. Want voldoet de woning in werkelijkheid ook aan wat je zoekt? Wij geven je een aantal tips voor een succesvolle bezichtiging.
*tekst gaat verder onder de foto
Laatst gewijzigd
donderdag 29 juni 2023
Voordat je naar een bezichtiging gaat, is het van belang dat je voor jezelf weet aan welke wensen je droomhuis moet voldoen. Maak bijvoorbeeld een checklist waarop je het huis gaat beoordelen. Dit gaat niet alleen om de stijl van het huis en het type woning, maar ook over de buurt waar je wilt wonen en de afstand tussen je werk en de woning. Kijk daarnaast naar wat andere huizen in dezelfde prijsklasse te bieden hebben, en vraag aanvullende gegevens op om de waarde van de woning te bepalen. Kun je alles afvinken? Dan heeft deze woning alles in huis!
Nieuw-
bouw
...of juist niet?
Woningtype?
Maximale koopsom?
Omge-
ving?
Rustig of bruisend?
Een heel belangrijk onderdeel, dat vaak wordt onderschat, is overzicht in je financiën. Het liefst voordat je woningen gaat bezichtigen. Als je weet wat er maandelijks binnenkomt, wat je uitgeeft en welke vaste lasten je hebt, creëer je een stevige financiële basis voor jezelf. Op basis daarvan kan je in gesprek gaan met een hypotheekadviseur om je maximale hypotheek te berekenen. Met de wetenschap hoeveel je kunt lenen stap je veel zelfverzekerder een huis binnen.
Met z'n tweeën zie je meer dan alleen. Als je je oog op een huis hebt laten vallen, bekijk je het huis wellicht door een roze bril. Een vader, vriendin of partner kijkt met een andere bril en wijst je op zaken die je zelf over het hoofd ziet. Als we spreken van een extra paar ogen hebben we het ook over een aankoopmakelaar. In veel situaties is dat gewoon erg handig en verstandig. Met de kennis die een aankoopmakelaar heeft, kijkt hij of zij met een deskundig oog naar de woning. Verborgen gebreken worden eerder opgemerkt en bij het uitbrengen van een bod kan de makelaar je helpen.
Vuur gerust een vragenvuurtje op de verkopend makelaar af. Je bent namelijk niet op bezoek in het huis, maar je bent een potentieel koper. Dan wil je graag weten of er geen verborgen gebreken zijn. Als koper heb je een onderzoeksplicht, de verkoper heeft een meldingsplicht. De verkoper is dus verplicht je te vertellen wat hij of zij weet over de staat van de woning. Om aan je onderzoeksplicht te voldoen kun je tijdens een volgende bezichtiging een bouwtechnische keuring laten doen.
Tip!
Vraag bijvoorbeeld ook eens hoe lang de verkoper in het huis heeft gewoond. Als het huis in korte tijd vaker verkocht is, kan dit duiden op ongemakken. Vraag ook of er op korte termijn verbouwingen en/of verbeteringen aan het huis nodig zijn. Kijk daarnaast naar de staat van de muren en de kozijnen.
De afgelopen jaren zijn we erachter gekomen hoe bepalend een energielabel kan zijn voor je maandlast. De energieprijzen stegen. Huiseigenaren met een gunstig energielabel hadden hier een stuk minder last van. Een energiezuinig huis is heel fijn. Heeft het huis weinig energiebesparende voorzieningen? Vraag dan wat de verkoper gemiddeld kwijt is per maand. Dat is geen gekke vraag. Interessant is wel dat huizen met een laag energielabel vaak minder duur zijn, waardoor het heel goed mogelijk is dat je voldoende financiële ruimte overhoudt voor een duurzame verbouwing.
Bestempel jij dit huis als jouw droomhuis na de bezichtiging? Dan kun je verdere stappen ondernemen. Mogelijk wil je nog een keer gaan kijken of ben je klaar om het huis voor te leggen aan je hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur helpt je zowel vóór de bezichtiging als op het moment dat je klaar bent om aan te kopen. Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.