sluiten
Home Actueel
Bieden op droomwoning: enkele tips
Blog

Bieden op droomwoning: enkele tips

Gaat je hart sneller kloppen van een huis zodra je binnenstapt? Dan weet je dat het liefde op het eerste gezicht is. Een huis is voor veel mensen meer dan een stenen gebouw. Het is je thuis. Een nieuw huis kopen gaat dan ook vaak over gevoel. Het gevoel dat dit hét huis is waar jij heel lang fijn gaat wonen. Vervolgens komt de kunst van het bieden, want met een kloppend hart is het huis nog niet van jou (of jullie). Vijf tips voor bieden op een droomwoning:

Laatst gewijzigd

dinsdag 20 juni 2023

bieden huis woning bod

    1.     Maximale hypotheek

    De eerste stap naar het kopen van een huis is een idee krijgen van je budget. Hoeveel spaargeld heb je? Heb je een hypotheek nodig om een huis te kopen? Zo ja, wat is je maximale hypotheek op basis van je huidige inkomen? Belangrijke vragen om jezelf te stellen voordat je op huizenjacht gaat. Zo weet je in welke prijscategorie je kunt zoeken. Een hypotheekadviseur kan je helpen met het berekenen van je hypotheek. Of maak online zelf alvast een proefberekening. 

    2.     Woningwaarde

    Als je een droomhuis hebt gevonden, loop je over van enthousiasme. In de biedingsfase is het aan te raden je enthousiasme enigszins te beteugelen en naar de feiten te kijken. Het is slim de woningwaarde van het te koop staande huis te kennen. Dit om te voorkomen dat je een huis koopt dat onder water staat, omdat het minder waard is dan dat je ervoor hebt betaald. Raadpleeg bijvoorbeeld het Kadaster om de huizenprijzen van soortgelijke woningen in de buurt te bekijken en vraag de WOZ-waarde op.  

    3.     Van openingsbod naar eindbod of andersom?

    Een strategie biedt houvast. Je kunt beginnen met een openingsbod als je onderhandelingsruimte wilt. In dit geval doe je doorgaans een openingsbod dat 5% tot 20% onder je maximale bod ligt. Bij een populair huis of als je geen onderhandelingsruimte hebt, kun je ervoor kiezen meteen met een eindbod te komen. 

    4.     Ontbindende voorwaarden

    Een bod bestaat niet enkel uit een koopprijs, maar ook uit voorwaarden. Het feit dat je op korte termijn kunt verhuizen, kan de doorslag geven voor een verkoper die snel wilt verkopen. Benoem bij de bieding altijd de ontbindende voorwaarden waar je een beroep op wilt doen. Dit zijn voorwaarden, waarmee de koper de koop kan ontbinden als de financiering niet geregeld kan worden of het huis verborgen gebreken blijkt te hebben na een bouwtechnische keuring

    “In een drukke huizenmarkt constateren we dat huizenkopers soms zonder financieel voorbehoud bieden. Verkopers vinden dit vaak interessant, omdat dit bevestigt dat de koop door gaat. Bekijk altijd samen met een financieel adviseur of dit verstandig is voordat u een bod zonder ontbindende voorwaarden doet!”

    5.     Ken de markt

    Als je op huizenjacht gaat is het ontzettend fijn als je weet hoe de markt in elkaar zit. Er komt veel kijken bij het kopen van een huis. Een aankoopmakelaar zorgt ervoor dat je wat meer zekerheid hebt. Hij of zij kent de markt goed, ziet kansen en neemt de onderhandelingen voor zijn of haar rekening. 

    Hypotheek en jouw droomhuis

    Een aankoopmakelaar voor de onderhandelingen, een hypotheekadviseur voor je financiële zaken: heb jij jouw droomhuis gevonden? Zorg dan dat alle zaken goed geregeld zijn en je er de komende jaren met een gerust financieel hart kunt wonen. Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur om je hypotheek tot in de puntjes te regelen! 

    Deel deze pagina:

    Meer actueel

    zonder risico van financiering Nieuws Risico bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering verborgen gebreken koopwoning Blog Huis met verborgen gebreken: hoe zit dat?
    Meer actueel