sluiten
Home Actueel
Marktontwikkelingen: huizenprijzen koopwoningen lager, minder transacties
Nieuws

Marktontwikkelingen: huizenprijzen koopwoningen lager, minder transacties

Een eerste huis kopen of doorstromen naar een nieuwe woning? Dan is het prettig te weten wat er speelt op de woningmarkt. Wij, van Hypotheek Visie, houden de marktontwikkelingen maandelijks in de gaten. Deze marktontwikkelingen hebben we vorige maand gespot: 

*tekst gaat verder onder afbeelding

Hypotheek Visie

maandag 26 juni 2023

marktontwikkelingen mei prijzen koopwoningen

  Prijzen woningen bijna 6% lager dan vorig jaar

  In juni 2013 kende de huizenmarkt een dieptepunt. Daarna kwam er een omslag. Tot augustus vorig jaar stegen de huizenprijzen gestaag en was er steeds sprake van een percentuele stijging ten opzichte van de huizenprijzen het jaar daarvoor. Vanaf februari 2023 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen lager dan in dezelfde maand vorig jaar. In april was dit een verschil van 4,4%. In mei 2023 waren de huizenprijzen bijna 6% lager dan vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ten opzichte van april dit jaar daalden de prijzen met 0,1% in mei. 

  Minder woningtransacties geregistreerd 

  In mei 2023 registreerde het Kadaster 15.099 woningtransacties. Dat zijn meer transacties dan in april, ongeveer gelijk aan de cijfers van maart. In vergelijking met mei vorig jaar zijn dit 4,1% minder transacties. Er werden bijna 10% minder transacties gedaan in de eerste 5 maanden van 2023 ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. We spreken van 68.352 woningtransacties tot nu toe. 

  Gemiddelde transactieprijs woningen in mei 

  Woningen werden gemiddeld verkocht voor €403.913. De transactieprijs geeft weer hoeveel particulieren gemiddeld betaald hebben voor een koopwoning. In mei vorig jaar was de gemiddelde transactieprijs €429.077. 

  Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur

  Benieuwd wat de effecten zijn van de marktontwikkelingen op jouw koopwens en/of financiële situatie? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur in de buurt of maak gebruik van online webcamadvies. Hypotheekadvies waar en wanneer het jou uitkomt!

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  bieden huis woning bod Blog Bieden op droomwoning: enkele tips woning verduurzamen 2023 Nieuws Woning verduurzamen in 2023
  Meer actueel